0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mathias Christensen/Politiken/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Mathias Christensen/Politiken/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vil stoppe brug-og-smid-væk: Forbrugerrådet Tænk og FDM foreslår at udvide reklamationsretten

Af hensyn til klimaet skal produkter blive mere holdbare og kunne repareres, foreslår to forbrugerorganisationer.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Forbrugerrådet Tænk og FDM foreslår, at reklamationsretten hæves fra to år til seks år på hårde hvidevarer, biler, elektronik og andre produkter, der må forventes at holde længe.

Det skriver de to organisationer i en pressemeddelelse.

Forslaget kommer som optakt til, at folketinget de kommende måneder skal tage stilling til mulige ændringer i købeloven – herunder reklamationsrettens længde i Danmark.

Reklamationsretten er den periode, hvor man som forbruger har ret til at klage over et produkt, der går i stykker på grund af en fejl, der har været allerede, da man købte produktet.

EU-reglerne siger, at der minimum skal være to års reklamationsret, men alle EU-lande skal implementere nye regler på området.

Derfor har Justitsministeriet bedt et sagkyndigt udvalg se på, hvordan reklamationsretten bør se ud i Danmark.

I dag er der to års reklamationsret i Danmark uanset, hvilket produkt man har købt. Det vil Forbrugerrådet Tænk og FDM gøre op med, og organisationerne opfordrer nu politikerne til at indføre en differentieret reklamationsret på seks år for større produkter, som for eksempel hvidevarer, elektronik og biler, hvor man kan forvente længere holdbarhed – og tre år for øvrige produkter.

»Vi lever i en klimakrise, hvor der er brug for en bæredygtig omstilling af vores liv. En længere reklamationsret vil, udover at være grundlæggende mere rimelig, kunne betyde, at det bedre vil kunne betale sig at producere mere holdbare produkter, og at flere forbrugere vil få repareret deres produkter, hvis de går i stykker,« siger formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip, i en pressemeddelelse.

Hun peger på, at en række af de lande, vi normalt sammenligner os med i Danmark, for eksempel Norge, Sverige, Finland, Island, Storbritannien og Holland allerede har længere reklamationsret end de to år.

Ifølge Ritzau er Dansk Erhverv er imod Forbrugerrådet Tænk og FDM's forslag om at udvide reklamationsretten på blandt andet biler, hvidevarer og elektronik fra to år til seks år.

»Jo mere et produkt bliver brugt, jo sværere vil det være at afgøre, om de problemer, der er med det, skyldes slid. Eller om der er tale om en fejl, der var der på købstidspunktet.«

»Så vi frygter, at det vil føre til endnu flere sager i Forbrugerklagenævnet og lignende steder, hvor man skal drøfte, om et produkt bare er slidt, eller om det rent faktisk led af en mangel,« siger Bo Dalsgaard, chefkonsulent ved Dansk Erhverv.

SF bakker ifølge Ritzau forslaget op.

»Generelt skal vi til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden