0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ørsted
Foto: Ørsted

Mads Nipper, adm. direktør for Ørsted, der rangerer som verdens mest bæredygtige energiselskab i Global 100-indekset i 2019, 2020 og 2021. 

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ørsted mister bæredygtighedens svar på Oscar-statuetten

Vi er under alle omstændigheder meget stolte af vores placering, lyder det fra adm. direktør Mads Nipper. Ørsted må tage til takke med andenpladsen i Global 100-indekset fra Corporate Knights.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Du, jeg og andre danske statsborgere ejer 50,1 procent af det, som indtil for nylig var klodens mest bæredygtige selskab.

Det er den canadiske research- og forlagsvirksomhed Corporate Knights, der i den opdaterede 2021-liste over de 100 mest bæredygtige selskab forviser den danske energigant til andenpladsen.

Førstepladsen på Global 100-indekset går i år til den franske elektronikkoncern Schneider Electric SE.

Med til historien dog også, at Ørsted – som den danske stat ejer majoriteten af – fortsat er det højest rangerede energiselskab på listen. Og læg dertil, at vi skal blot fire år tilbage, før det var utænkeligt, at Ørsted ville befinde sig på et bæredygtighedsindeks.

For i 2017 hed koncernen stadig Dong Energy. Selskabets primære handelsvare var olie og gas suget op af Nordsøen. Men en transformation tog fat, da Dong blev til Ørsted i november 2017 og afhændede samtlige olie- og gasfelter til Ineos for i stedet at fokusere forretningen på offshore havvind.

Fire år senere er Ørsted blevet til verdens største udvikler af energi fra havvind – og desuden noget af en kæledægge hos Corporate Knights.

»Ved at vise, hvordan en større virksomhed hurtigt og rentabelt kunne gå fra sort til grøn energi, har Ørsted fortjent sin plads som det mest inspirerende og bæredygtige energiselskab på kloden.«

Sådan lyder det i en særskilt udtalelse kun om Ørsted fra Toby Heaps, administrerende direktør for Corporate Knights, i forbindelse med præsentationen af Global Indeks 100 for 2021.

Tyr stadig til kul og biomasse

Det er de små marginaler, som adskiller Ørsted og Schneider Electric SE fra dette års topplacering.

En udslagsgivende detalje kan være, at i dette års indeksering har Corporate Knights valgt at vægte såkaldt rene grønne investeringer en smule mindre.

Denne kategori dækker over kapitaludgifter, R&D og opkøb indenfor aktiviteter, der fører til dekarbonisering og øget cirkulær økonomi. En kategori som Ørsted ellers excellerer indenfor.

»Vi ved fra Corporate Knights, at vi har forbedret vores score i forhold til sidste år, og det sikrer Ørsted andenpladsen,« siger Jakob Askou Bøss, strategi- og kommunikationsdirektør i Ørsted, til Klimamonitor.

»Om de justerede kriterier betyder, at vi bliver nummer to i stedet for nummer 1, skal jeg ikke kunne sige, men vi er under alle omstændigheder meget stolte af vores placering,« siger Jakob Askou Bøss.

Ørsted importerer og fyrer dog stadig med kul samt biomasse. Kullet har den danske energikoncern dog lovet er fortid i senest 2023. Samtidig er målsætningen, at hele selskabets forsyningskæde er CO2-neutral i 2040, og selve virksomheden er CO2-neutral i 2025.

Opfyldes den målsætning bliver Ørsted i så fald til det første store energiselskab i verden, der omstiller fra fossile brændstoffer og bliver CO2-neutral.

PR-fremstød og weekendarbejde

At blive hædret for sin omstilling er ikke uvant for den danske energikoncern, men toplaceringen i Corporate Knights Global 100-indeks spiller en særlig rolle.

Ørsted bruger derfor placeringen i Corporate Knights’ indeks til et større marketing- og pr-fremstød. En film om selskabets transformation er blevet produceret, et nyt subsite lanceret og pr-materiale på syv sprog er forproduceret.

I weekenden var Ørsteds pr- og marketingsfolk endda i færd med at prøve at nå at versionere filmen færdigt til mandag morgen.

Næppe overraskende er Ørsteds nye adm. direktør Mads Nipper en gennemgående figur i dette marketingsfremstød. Mads Nipper skal også holde oplæg, når Corporate Knights mandag eftermiddag afholder et digitalt event under World Economic Foum for lanceringen af dette års Global 100-indeks.

Mads Nippers oplæg skal handle om Ørsteds forvandling og nødvendigheden af at halvere udledningen af drivhusgasser inden 2030. Et budskab som han også fremhæver i en pr-meddelelse i forbindelse med Global 100-indeksering.

»Da næsten 75 procent af den globale CO2-udledning kommer fra brugen af energi, er en hurtig global omstilling til grøn energi afgørende. Det kræver, at både virksomheder og politikere tør læne sig frem og træffe modige beslutninger på den korte bane, som fremskynder udbygningen af grøn energi,« lyder det fra adm. direktør Mads Nipper i denne pressemeddelelse fra Ørsted.

Mads Nipper betoner, at Ørsteds position som frontløber forpligter selskabet til at dele viden og indsigter fra sin egen transformationsrejse

»Ørsted-transformationen er ikke en standardløsning, og vores læringer er ikke nødvendigvis relevante for alle virksomheder, men jeg håber, at vi ved at dele vores erfaringer med at transformere og præstere på samme tid kan være med til at inspirere andre virksomheder til at sætte fart på den grønne omstilling,« citeres Mads Nipper for i pr-meddelelsen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden