0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Energinet
Foto: Energinet

Martin Lervad Lundø, Energinet.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Energinet skaber system, der måler, om din strøm i dette sekund er grøn

'Grøn strøm' købt fra oprindelsescertifikater kan være produceret i maj, mens man bruger det i juli. Derfor arbejder Energinet nu på et nyt system, der skal kunne måle præcis, hvornår ens strømudtræk kommer fra vedvarende energikilder. Nye samarbejdspartnere er velkomne.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvis en virksomhed i dag vil købe grøn strøm til sin produktion uden selv at opføre nye, grønne energikilder, benytter flere sig af de såkaldte danske oprindelsescertifikater, der sikrer, at der er opført ny vedvarende energi svarende til ens forbrug.

Problemet med den løsning er, at den nye grønne strøm kan blive produceret en blæsende dag i maj, mens forbrugeren vil bruge det en vindstille dag i juli. Eller det kan være produceret om dagen, mens virksomheden skruer op for energiforbruget om natten. Et oprindelsescertifikat dækker nemlig over et år.

Derfor er Energinet lige nu i gang med et nyt eksperiment med en række virksomheder, skriver Energinet i en pressemeddelelse.

Forsøget går ud på at udvikle et nyt system, der skal kunne dokumentere »samtidighed« mellem grøn strøm fra producenter og det faktiske forbrug.

»Og som dermed kan give stor værdi for privatpersoner, der ønsker at træffe et grønt valg, og for virksomheder, der vil producere bæredygtigt,« skriver Energinet i pressemeddelelsen.

Det er et skridt mod et mere gennemsigtigt elforbrug og en mere nærværende grøn omstilling.

»De nuværende oprindelsesgarantier har skabt en fælles europæisk ramme, som har været med til at fremme udbygningen af grøn energi og været med til at give forbrugerne et grønt valg,« siger Martin Lervad Lundø, administrerende direktør i Energinet DataHub, i pressemeddelelsen og fortsætter:

»Men nu kalder de meget ambitiøse klimamålsætninger, som Danmark og Europa har sat, på nye og mindst lige så ambitiøse løsninger. Vi skal kunne skabe en meget stærkere kobling mellem produktion af vedvarende energi og det faktiske forbrug – helt ned på timeniveau.«

Energinet bruge data fra sin DataHub til projektet, der samarbejder med virksomheder som Vattenfall, Vestas og Clever.

Netop Energinets store samling af data i både historisk og reel tid er en unik position for Danmark, skriver Energinet. Det giver mulighed for at monitorere den grønne energi og brugen af den ned til personniveau, og det er nødvendigt for omstillingen.

»For at nå i mål med den grønne omstilling skal vi kunne dokumentere, at vores strøm faktisk også er grøn. For hvad nytter det at gå fra benzinbiler til elbiler, hvis ikke man ved, om den el, man lader med, er grøn? Hvad nytter det at omstille industri fra kul til brint, hvis ikke brinten fremstilles med grøn strøm?« siger Martin Lervad Lundø i meddelelsen.

Energinet er åbne for nye partnerskabre i projektet.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

 1. Sektionsleder til IT udvikling

  HOFOR

  Læs Mere
 2. Administrativ Projektmedarbejder til tværgående vandværksprojekter

  HOFOR

  Læs Mere
 3. Vandspecialist til byggesupport

  HOFOR

  Læs Mere
 4. Ansøgningsfrist forlænget - To faglig stærke jurister søges til udvikling af lovgivningen i elsektoren

  Energistyrelsen

  Læs Mere

Forsiden