0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Gregers Tycho/Ritzau/Ritzau Scanpix
Foto: Gregers Tycho/Ritzau/Ritzau Scanpix

Arkivfoto af Mads Nipper til møde i Dansk Industri - omgivet og ombejlet.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

CBS-professor om Ørsteds nye topchef: Mads Nipper viser erhvervslivet, at det ikke trækker ned at være klimadebattør

Ørsteds nye topchef, Mads Nipper, er »en ret exceptionel person i topledergruppen«, siger CBS-professor Majken Schultz, der kender Mads Nipper fra Danish Crowns bestyrelse.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er ikke mange klimadebattører i toppen af erhvervslivet, konstaterer CBS-professor Majken Schultz.

Men Mads Nipper er det. Og nu har han landet jobbet som topchef for Danmarks næstmest værdifulde virksomhed, Ørsted.

Det viser, mener Majken Schultz, at det i dag er muligt for topchefer at gå ind på klimascenen med holdninger.

»På den gode dag kan det vise resten af erhvervslivet, at klimadebatten er kommet for at blive, og at det ikke behøver at være en dårlig vej frem at være klimadebattør,« siger Majken Schultz, der forsker i ledelse og organisationer.

Topchefer har »traditionelt været mere tilbageholdende og haft en kultur, hvor man ikke er for direkte i sine politiske holdninger,« siger Majken Schultz.

Mads Nipper har modsat stillet op til interviews og selv lagt opslag på især LinkedIn, hvor han deltager i klimadebatten.

CBS-professor Majken Schultz er desuden International Research Fellow, Saïd Business School, Oxford University, UK.

Som topchef for Grundfos, der producerer pumper, har han reelt kunnet vælge mellem mange dagsordener at tale ind i, siger CBS-professoren: adgang til vand som globalt ulighedsproblem, eller behov for stærkere ingeniørmæssige kundskaber og mere forskning i STEM: Science, technology, engineering og mathematics. Men Mads Nipper har kastet sig ud i klimadebatten.

»Alle forstår, at Grundfos laver noget med pumper og vand. Og vi vil alle gerne spare på vandregningen. Men han får det sat ind i meget større sammenhæng, så det giver mening på et andet plan,« siger hun.

Det har samtidig løftet virksomheden op i en anden liga, siger hun. For Grundfos har ikke været blandt de virksomheder, de studerende på CBS har foretrukket at skrive opgave om. Det er ved at ændre sig, vurderer hun.

Flere specialister end topchefer i klimadebatten

At en af Danmarks mest markante klimaprofiler inden for erhvervslivet nu får den stærkeste platform, Ørsted, at tale fra, ser hun som interessant. Hun håber, det vil inspirere andre topchefer.

Tror du andre topchefer er bange for at deltage i klimadebatten?

»Bange vil jeg bestemt ikke sige. Men der er ikke så mange om buddet, kan man konstatere. Det er de samme få topledere, der stiller sig op og taler klimaets sag, eller også er det eksperter og specialister . Det giver en anden gennemslagskraft, når en topleder gør det,« siger hun.

Over for Energiwatch siger Mads Nipper, at hans karriere ikke er »noget mål i sig selv«.

»Mit største ønske i karrieren er, at den virksomhed, jeg er ansat hos, gør det godt, og endnu vigtigere at den gør noget, der har betydning for verden,« siger Mads Nipper til Energiwatch.

Majken Schultz kender personligt Mads Nipper fra bestyrelsen for Danish Crown, hvor de er to af de selvstændige bestyrelsesmedlemmer, som sammen de ejervalgte svineproducenter skal udstikke retningen for slagterigiganten.

Fra det arbejde har Majken Schultz fået det klare indtryk, at Mads Nipper er personligt engageret i klimasagen, ikke blot fagligt. Det indtryk har hun på baggrund af hans vedholdende fokus, uddyber hun.

»Han forstår, hvordan ambitionerne skal oversættes til handling gennem mange små skridt og vedholdende fokus – hvilket i øvrigt er noget af det, jeg forsker i ved CBS,« siger Majken Schultz.

Men kan klimasagen ikke også bare være en vej for at styrke forretningen?

»Vi skal ikke kigge ret langt rundt for at konstatere, at klima-dagsordenen kun varer, indtil det begynder at koste penge. Kynismen ligger lige rundt om hjørnet i mange. Men Mads Nipper har demonstreret, at han  er villig til at sætte handling bag ordene,« vurderer Majken Schultz.

Succes i Grundfos og Lego

Når det er sagt, så er Mads Nipper ikke udelukkende ansat for sin klimaidealisme, betoner hun.

»Du tager jo ikke folk ind i sådan et job, bare fordi de er klimaidealister. Mads Nipper har demonstreret, at han er en dygtig leder og forretningsmand, både i Grundfos og Lego,« siger hun.

»Det er vigtigt også for Ørsted, som står over for at blive mødt med meget større konkurrence,« siger Majken Schultz.

At han ikke kommer fra energisektoren og ikke har indgående detailkendskab til den form for energiprojekter, risikostyring og udbudskrig, Ørsted er engageret i, behøver ikke at være et problem. Måske tværtimod. For det er ikke hans primære rolle som topleder.

Forgængeren, Henrik Poulsen, kom fra TDC, og Mads Nippers vigtigste rolle bliver at lytte, få inddraget kompetencerne fra resten af ledelsesteamet og så udstikke retningen, siger hun.

Dertil kommer at Ørsted er en vigtig aktør i det danske samfund og med til at skabe vores fælles fremtid, siger CBS-professoren. Det skal toplederen også kunne navigere efter, understreger hun.

»Lytte med kæmpestore Mickey Mouse-ører«

Hovedpersonen selv har til Berlingske sagt, at han vil »lytte med kæmpestore Mickey Mouse-ører til alle, der har noget klogt at sige, når jeg starter 1. januar.«

»Jeg kommer til en industri, jeg bestemt ikke er ekspert i, og derfor vil det formentlig både være forkert og arrogant af mig, hvis jeg havde en holdning til det allerede,« siger Mads Nipper til Berlingske.

Og lytte, det er han god til, siger CBS-professoren på baggrund af sin erfaring med ham som bestyrelseskollega.

Hun kalder Mads Nipper for »en ret exceptionel person i topledergruppen«.

»Han er meget direkte, varm og menneskelig på en gang. Meget uhøjtidelig og lyttende. Men samtidig mærker man det, når han mener noget. Så han kan være meget klar i spyttet og holde fast. Han er på ingen måde konfliktsky eller smooth operator. Den kombination af varme og direkte facon er der ikke så mange, der har.«

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

 1. Energistyrelsen søger specialist til tilskudsforvaltning. #Sikkerhedsforvaltning #Tilskud

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 2. Udviklingskonsulent til HR og Udvikling

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 3. Vil du være en del af Energistyrelsens stærke hold til analyser af fremtidens energi- og klimaløsninger på vej mod klimaneutralitet?

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 4. Økonom til arbejdet med energiøer

  Energistyrelsen

  Læs Mere

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.