0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klimarådet svarer: Derfor fylder cirkulær økonomi ikke mere for os

Formanden for Klimarådet er til dels enig i Flemming Besenbachers kritik af, at Klimarådet ikke prioriterer den cirkulære økonomi nok. Årsagen skal findes i deres lovhjemmel, fortæller han.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er til dels rigtigt, at cirkulær økonomi fylder en for lille del af den offentlige debat og Klimarådets store rapporter, senest den profilerede ’Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion’ fra marts.

Det anerkender Klimarådets formand Peter Møllgaard efter kritik torsdag på Politiken Miljø & Klima.

»Jeg er på en måde enig. Der er noget, men ikke så meget cirkulær økonomi, som man kunne tænke,« siger Peter Møllgaard om rådets seneste store rapport fra marts.

Kritikken kommer fra Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet og tidligere leder af V-regeringens Advisory Board for Cirkulær Økonomi, hvis anbefalinger lå til grund for regeringens efterfølgende handlingsplan på området.

»Det har længe undret mig – også før coronakrisen – at der i flere rapporter fra for eksempel Klimarådet ikke er fokus på cirkulær økonomi. Når man søger i rapporterne, er der simpelthen stort set intet om cirkulær økonomi – altså den energi, der er bundet i vores produkter. Fokus er derimod på energioptimering. Det, mener jeg, er en klar fejl og alt for snævert, da cirkulær økonomi også er afgørende for en fremtidig bæredygtig verden,« siger Flemming Besenbacher.

Men Klimarådet har en god forklaring, mener Peter Møllgaard. I Klimaloven fra 2014, der nedsatte Klimarådet og betingelserne for rådets arbejde, er det bestemt, at ekspertorganet skal arbejde med Danmarks indenlandske udledninger.

Og fordi størstedelen af Danmarks forbrug bliver produceret i udlandet, fylder udledningerne fra for eksempel fabrikkerne i Kina, der producerer vores produkter, ikke i de danske klimaregnskaber.

Peter Møllgaard og Klimarådet mener derfor, at de helt store potentialer i cirkulær økonomi ligger i udlandet.

»Vores 70-procents rapport har fokus på, hvordan vi kan opfylde Danmarks reduktionsmål i 2030 mest omkostningseffektivt. Og der har vi primært et territorialt fokus,« siger han.

»Vi er tidligere begyndt ganske småt at kigge på de internationale udledninger, der knytter sig til Danmarks forbrug, men indtil nu har vi ikke beskæftiget os med det, da det ikke direkte er en del af vores opgave under den nuværende klimalov,« siger Peter Mølgaard.

Ny klimalov på vej

Når Klimarådet kommer med en ny rapport, sætter det dagsordenen. Ministeren er tvunget til at tage stilling til rådets anbefalinger.

Derfor får de tiltag, Klimarådet foreslår, en stor gennemslagskraft. Og i Flemming Besenbachers kritik ligger en frygt for, at den cirkulære økonomi bliver fortrængt til fordel for den mere synlige udbygning af vedvarende energi, som Klimarådet i højere grad fokuserer på.

Har I gjort jer overvejelser om, hvorvidt jeres fokus på energioptimering og udbygning af vedvarende energi kan fortrænge den cirkulære økonomi?

»Det er jeg bevidst om, men vi er sikre på, at vi kommer til at arbejde med det i fremtiden. Vi skal have gennemført den klimalov, der har ventet i et par måneder i Folketinget, for i den nye lov får vi to ben at gå på. De nationale og de internationale udledninger. Og i relation til de internationale udledninger fra dansk forbrug, der produceres i udlandet, vil cirkulær økonomi spille en større rolle for at påvirke det globale ressourceforbrug,« siger Peter Møllgaard.

Når det er sagt, så kan der dog findes cirkulære elementer i marts-rapporten, påpeger Peter Møllgaard. Det drejer sig for eksempel om genanvendelse af plastik.

»Den største kilde til udledning af drivhusgasser fra affaldssektoren kommer fra afbrændingen af plastik i vores affaldsforbrændingsanlæg. Derfor har vi i vores rapport fokuseret på at nedbringe den udledning gennem genanvendelse af plastik og oprettelsen af CCS-anlæg – carbon capture. Og vi peger på, at for at sikre genanvendelsen af plastik, skal man i produktionsfasen kun producere plast-typer, der reelt kan genanvendes,« siger Peter Møllgaard.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

 1. Energistyrelsen søger specialist til tilskudsforvaltning. #Sikkerhedsforvaltning #Tilskud

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 2. Udviklingskonsulent til HR og Udvikling

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 3. Vil du være en del af Energistyrelsens stærke hold til analyser af fremtidens energi- og klimaløsninger på vej mod klimaneutralitet?

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 4. Økonom til arbejdet med energiøer

  Energistyrelsen

  Læs Mere

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.