0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Windeleff 
Foto: Jens Windeleff 
Navne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nekrolog: Svend H. Andersen har nydt solens sidste fotoner

En af de store danske solenergipionerer, Svend H. Andersen, døde lørdag 27.marts.

Navne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En af de store solenergipionerer og bannerførere for udbredelsen af solvarmeanlæg, Svend H. Andersen, døde lørdag 27. marts.

Vi bringer herunder et mindeord skrevet af og bragt med tilladelse fra Jens Windeleff, ven af afdøde:

Svend H. Andersen, som sammen med hustruen Kirsten Andersen var bag solvarmefirmaet Arcon, startede allerede under de første energikriser i 70’erne, ligesom også Emanuel Brender fra Batec gjorde det.

Samtidig med vindpionererne fra smedemestrene, FLS og Tvind, var der nogle få, der brændte for solenergi. Svend startede med absorberudviklingen på køkkenbordet, medens Kirsten var ansat i Skørping kommune, men det varede ikke længe før de begge var dybt involverede i et usædvanligt iværksætterforløb i Broby Johansens forstand.

Svend forstod tidligt i 80’erne, at den kommende solenergiudvikling også skulle involvere forskningen, og han knyttede brede kontakter til DTU og teknologisk, hvorigennem jeg også mødte ham og Kirsten, da jeg søgte rådgivning til mit eget solprojekt.

Svend forstod også tidligt, at en udbredelse af solenergi behøvede involvering af VVS-branchen, og han blev en primus motor bag 90’erne solvarmekampagner med støtte fra Energistyrelsen, hvor jeg endnu engang oplevede Svends livslange engagement.

Mod slutningen af 90’erne blev det klart, at de små individuelle solvarmeanlæg skulle opgraderes til større anlæg til fjernvarmen, og Svend og Kirsten udvidede produktionen til en international succes med store solvarmeanlæg tilknyttet fjernvarmen.

Da jeg for nogle år siden var udsendt til Kina som dansk solenergirådgiver, var det hovedsageligt som advokat for de store solvarmeanlæg i fjernvarmen, som Svend og Kirsten havde udviklet. Svend var udover at være pioner et elskeligt og harmonisk menneske, altid gemytlig.

Det var en livsberigelse for mig udover at være kollega også at blive ven med ham gennem mange år og dele uforglemmelige glade stunder sammen med andre solenergivenner.

Denne tekst er også tidligere bragt på Klimabevægelsens Facebook-side.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden