0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Henrik Eskildsen
PR-foto: Henrik Eskildsen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Der mangler frontsoldater til den grønne omstilling

Hockeystavseffekt skal give et løfte om store klimareduktioner, der venter i horisonten, men det bliver svært, når der mangler ingeniører, skriver Henrik Garver, adm. direktør for FRI, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

93 procent af medlemsvirksomhederne i Foreningen af Rådgivende Ingeniører angiver i den seneste FRI-konjunkturundersøgelse (april 2021), at de mangler kvalificeret arbejdskraft inden for ingeniørfaget.

Dette er ikke et nyt problem, men problematikken har kun sjældent været så stor som netop nu.

Vi står over for en af verdenshistoriens største tekniske udfordringer i form af den grønne omstilling generelt og Danmarks mål om at reducere vores CO2 udslip med 70 procent inden 2030 specifikt.

Målet er ambitiøst. Og klimarådets seneste statusrapport er ikke optimistisk i forhold til de foreløbige resultater. De løsninger, der skal til, hvis vi skal sætte fart på udviklingen, er ambitiøse: elektrificering, CCS, Energiøer, Power-to-X, intelligente grønne infrastrukturløsninger og ditto genanvendelse af vores affald, er alle vigtige punkter i planen.

Det samme er grønnere løsninger og materialer inden for byggeri og anlæg, der jo står for en ganske betragtelig del af vores CO2-udledning. Og fælles for alle disse ting er, at der er tale om cutting edge teknologi, som i mange tilfælde kræver avanceret implementering.

Det hele ligger i spændingsfeltet mellem, hvad vi kan i dag og hvor udviklingen bringer os hen i de kommende år.

Hockeystaven

Kan udviklingen leve op til den forjættede hockeystavseffekt?

Ja – potentielt. Men en hockeystav, hvor vi venter og håber på bedre løsninger i morgen, bør aldrig være bedste bud. Vi skal i gang nu.

Og ja, så kan det vise sig, at vi først for alvor måler den CO2-mæssige effekt af investeringerne mod slutningen af 2020’erne. Det tager trods alt tid at elektrificere, etablere CCS- og CCU-løsninger og udvikle de bedste, bæredygtige materialer til byggeriet.

Akut udfordring

Men vi står med en mere akut udfordring: de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder, der har den tværgående knowhow til at løse de kommende års opgaver, både i Danmark og i Europa, hvor der med den europæiske Green Deal ikke kommer mindre fart på den grønne omstilling, mangler arbejdskraft.

Vores virksomheder kan naturligvis, på den helt korte bane, søge kandidater fra udlandet og bruge deres udenlandske kontorer. Men det er et unødigt mellemled, der samtidig er et potentielt bureaukratisk mareridt.

De, der står med et studievalg i dag, vil som færdige kandidater kunne være med til at levere på vores 2030 mål i Danmark og globalt

Og så forslår metoden i øvrigt slet ikke – for virksomhederne skal jo også løse opgaver uden for Danmarks grænser. Den seneste kendte prognose fra Engineer the Future fra 2018 – det vil sige før corona – pegede på en generel mangel på tekniske og naturvidenskabelige kandidater i Danmark på 10.000 personer i 2025.

Den er aktuelt ved at blive opdateret, men der er ingen tvivl om, at når vi i Foreningen af Rådgivende Ingeniører kigger specifikt på rådgiversegmentet, så er manglen på arbejdskraft, ikke mindst på ingeniører, igen blevet virksomhedernes første prioritet.

Og på den lange bane er der kun et sted at hente den: vores ingeniøruddannelser.

Dette kræver en massiv indsats på alle niveauer af uddannelsesområdet – lige fra grundskolen og op gennem ungdomsuddannelserne. Og vi skal have budskabet ud til de unge mennesker, der står over for at skulle vælge deres karrierevej, om de mange, store muligheder, der ligger i en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse – ikke blot for en blomstrende karriere, men også for at kunne kæmpe den grønne kamp fra forreste linje.

De, der står med et studievalg i dag, vil som færdige kandidater kunne være med til at levere på vores 2030 mål i Danmark og globalt.

At vi får flere dygtige tekniske og naturvidenskabelige kandidater, er helt centralt, for at vi kan sikre fremdrift i den grønne omstilling. Det er godt for Danmark. Og det er godt for de danske virksomheder, som rådgiver- og ingeniørvirksomhederne i FRI, der er med til at skabe løsningerne på klimakrisen og den grønne omstilling.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce