0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Den bedste udlændingepolitik for Danmark er en ambitiøs klimapolitik

Det er uigennemtænkt og mærkværdigt, når vores udlændinge- og integrationsminister nægter at anerkende sammenhængen mellem klima- og udlændingepolitik. Det skriver Mathias Høj Kristensen, klimarådgiver hos Care Danmark, i dette indlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye fortalte 28. marts til Politiken, at han «ikke går frygteligt meget op i den grønne omstilling«. Med tanke på, at klimakrisen lige nu udgør en af de største trusler mod verden, som vi kender den, er det i sig selv en opsigtsvækkende udtalelse.

Men endnu mere mærkværdigt er det dog, at netop udlændingeministeren – der med stort set alle tænkelige midler forsøger at nedbringe antallet af asylansøgere og flygtninge i Danmark og Europa – tilsyneladende ikke har blik for sammenhængen mellem global opvarmning, konflikter, fordrivelser og migration.

Internationale undersøgelser viser, at klimaforandringer forstærker risikoen for krige og konflikt, som typisk er det, der tvinger mennesker på flugt. Konkret anslås kampe om jord og naturressourcer at have spillet en rolle i cirka 40 procent af verdens interne konflikter de sidste 60 år.

Med tanke på, at verden har hastigt kurs mod en temperaturstigning på mere end tre grader, er der altså al mulig grund til at være bekymret – også hvis man er regering i Danmark

Kigger man for eksempel mod Sahel-regionen eller lande som Somalia, Syrien og Afghanistan, har klimaforandringer, ikke mindst stigende temperaturer og ekstreme tørker, bidraget til at gøde jorden under nogle af de kampe og konflikter, som efterfølgende har affødt nogle af de største migrations- og flygtningekriser i nyere tid – kriser, der også tvunget hundredtusindvis af mennesker mod Europa og Danmark.

Tydelige sammenhænge

At sammenhængen mellem klima, konflikt og migration i stigende grad tiltrækker sig politisk opmærksom, blev for alvor synlig under Joe Bidens højtprofilerede klimatopmøde forleden. NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg understregede, at stigende global opvarmning vil gøre verden endnu mere farlig.

Direktør for the National Intelligence Avril Haines udtrykte bekymring over, at varmere temperaturer fører til kampe om knappe ressourcer og vil tvinge millioner af mennesker til at migrere nu og på sigt. Og Linda Thomas-Greenfield, USA’s FN-ambassadør, slog fast, at »klimakrisen vil drive millioner væk fra deres hjem, føre til massemigration og underminere fred og stabilitet rundt omkring i verden«. Blot for at nævne nogle eksempler.

Med tanke på, at verden har hastigt kurs mod en temperaturstigning på mere end tre grader, er der altså al mulig grund til at være bekymret – også hvis man er regering i Danmark.

Som USA’s udenrigspræsident Antony Blinken bemærkede i op til klimatopmødet, er 12 ud af 20 af verdens lige nu mest klimasårbare lande også ramt af voldelige konflikter. Tilfældigt? Næppe.

Spørgsmålet er, hvor mange nye flygtninge, det vil resultere i? Og her taler jeg altså ikke om de 200 millioner klimaflygtninge, som FN anslår, der kan være i verden i 2050, fordi størstedelen af disse ventes at være internt fordrevne, da de ikke er omhandlet af FN’s Flygtningekonvention.

Nej, jeg taler kun om de helt traditionelle krigsflygtninge, som der højst sandsynligt bliver mange flere i takt med, at klimakrisen vokser.

Det er bestemt ikke tilfældigt, når spidserne i NATO, FN og USA bekymrer sig for, hvad klimaforandringerne betydninger for udenrigs-, sikkerheds- og flygtningesituationen. For sammenhængen er klar, og det samme er konsekvenserne.

Hør her Mattias

Mit klare råd til Mattias Tesfaye er derfor, at han kommer lidt mere ind i klimakampen. Ja, jeg vil faktisk gå så langt som at sige, at den bedste og mest forebyggende flygtninge- og udlændingepolitik han og regeringen kan føre er en ambitiøs klimapolitik.

Hvis Socialdemokratiets mål vitterligt er at forebygge og forhindre, at mennesker flygter mod Europa og Danmark, så er og bliver investeringer i klimatilpasning, fødevaresikkerhed, CO2-reduktion og bæredygtig udvikling generelt, formentlig de bedste investeringer, man kan foretage sig.

At det ovenikøbet vil bidrage til en bedre og mere socialt retfærdig verden, er selvfølgelig bare en ekstra bonus, som må vække glæde hos enhver socialdemokrat.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce