0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Plantebaseret kost til ældre kan give problemer – sådan løser vi dem

Klassiske danske retter er ofte favoritten, men plantebaseret kost skal alligevel vokse i omfang, skriver Martin Pinstrup, CCO, Det Danske Madhus, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mad til ældre skal gøres centralt i den grønne revolution af danskernes måltider. Hos Det Danske Madhus serverer vi ugentligt 95.000 måltider til ældre i eget hjem og mad til borgere, der bor på institutioner og plejehjem. Om tre år skal 10 procent af disse måltider være grønne.

Vi mener, vi har et ansvar for at drive den grønne udvikling. Og det løfter vi blandt andet ved at bidrage til den grønne måltidsrevolution. Men der er særlige udfordringer, der gør sig gældende, når vi taler om mad til de ældre generationer og målgrupper med særlige behov.

Vores kernemålgruppe er glad for klassisk dansk mad. Det vil vi ikke tage fra dem, men vi mener godt, at man kan servere gode danske måltider med plantebaseret råvarer. Derfor har vi indledt et samarbejde med Naturli’, der tilbyder plantebaserede produkter, som kan erstatte kød.

Børn og børnebørn påvirker

Samtidig er det vigtigt for os at holde fokus på glæden ved et godt måltid. Særligt når man er blevet ældre og appetitten måske ikke er den samme som tidligere, har det stor betydning at maden er indbydende i både smag, duft, anretning og konsistens, samt at den lever op til de forventninger, man har til måltidet.

Vores erfaring er dog, at de ældre også sætter stor pris på at smage noget forskelligt, og at de er stærkt påvirket af deres børn og børnebørn. Men det er ikke alle ældre, der selv har overskuddet til aktivt at vælge det nye til.

Og måske foretrækker de også de klassikere, de kender, for at føle, at de får et godt måltid.

Dét er vores store udfordring, og den kan ikke løses hos os alene. For oplevelsen, af hvad et godt måltid er, er subjektiv og svinger meget generationer imellem, og til dels på tværs af landet også. Derfor er det også nødvendigt, at vi skubber gang i forandringsprocessen hos de ældre og tilbyder dem kendte klassikere i en form med mere grønt og mindre kød.

Her må vi også som samfund hjælpes om at rykke den generelle forestilling om et godt måltid henimod noget, der er mere grønt.

Vi mener, at langt flere måltider kan gøres grønne, når vi tilbyder plantebaserede fødevarer, der kan erstatte animalske fødevarer én-til-én i de elskede og velsmagende klassikere.

Det giver muligheden for grøn mad – også til de forbrugere, der har svært ved at forestille sig et godt måltid mad uden kød. Samtidig kan de kunder, der foretrækker det stadig få kød til alle måltider. Det er et skridt på vejen mod grønnere tallerkener i hele Danmark og et vigtigt bidrag til en nødvendig udvikling.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden