0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Hvordan aktiverer vi lokalsamfundene til bæredygtige handlinger? Svaret finder du i den lokale sportsklub

Sportsklubberne kan være katalysatorer for et bæredygtigt lokalsamfund, skriver Christian Hostrup, Herning Blue Fox, og Morten Rønde Rasmussen, Bæredygtig Herning, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sport er fantastisk til at samle mennesker, og kun få andre initiativer evner at engagere et lokalsamfund i en fælles sag så godt som de lokale sportsklubber og frivillige foreninger.

Sportsklubberne har derfor en særlig rolle at spille, når vi taler om bæredygtighed, grøn omstilling og cirkulær økonomi.

Sporten fungerer som samlingspunkt for både erhvervslivet, politikere og civilbefolkningen. Og den kan åbne for en større forståelse mellem grupperne.

Der er særligt to pointer, der er relevante her.

Vi har dels et kæmpe behov for at accelerere vores omstillingen mod mere bæredygtighed, og den acceleration kræver at erhvervsliv, politikere og borgerne taler sammen og finder løsninger. Netop sporten kan samle disse og sætte scenen for at finde de stærke lokale løsninger.

Samtidig er klubbernes store berøringsflader og kontakt med mange lokale forandringsagenter en nøgle til at skabe større forståelse for behovet for bæredygtige forandringer i vores lokalsamfund.

Der kan skabes inspiration til, hvordan man oversætter FN’s grønne ambitioner fra abstrakte Verdensmål til konkrete og lokale hverdagsmål, for blandt andet sponsorerne, lokalpolitikkerne og fansene. Så sportsklubberne har en unik mulighed for at påvirke et bredt udsnit af lokalbefolkningen ved at gå forrest med konkrete handlinger, der lavpraktisk viser vejen frem med nærværende initiativer – der kan sprede sig som ringe i vandet.

Når man som sportsklub er bevidst om muligheden for at være katalysator for et mere bæredygtigt samfund, følger der også et ansvar med, om netop at gå forrest med udvalgte indsatser, som kan skabe de nødvendige forståelses- og holdningsændringer til måden, vi driver forretning på, og inspiration til faktiske handlinger.

Men hvordan kan det se ud i praksis, når man som sportsklub ønsker at bruge sin position og sit talerør til at drive en mere bæredygtig forretning samt agere som katalysator for en grønnere by?

Ishockey som case

I Herning Blue Fox er det ambitionen, at ishockey som sport kan være med til at vise vejen til bæredygtige forandringer, både for at forblive en konkurrencedygtig forretning, men også for at skabe skalerbare cases på bæredygtig udvikling inden for sport, som forhåbentligt kan være relevante for mange forskellige sportsgrene og brancher.

Helt konkret har Herning Blue Fox sammen med Bæredygtig Herning identificeret flere indsatser, som kan hænges op på FN’s 17 Verdensmål, og derudover etableret et netværk for bæredygtig forretningsudvikling, under navnet ’Blue Goes Green’.

Netværket har til formål at skabe øget forståelse, inspiration og konkret forankring af den grønne omstilling. Det henvender sig til både virksomheder, foreninger og andre interessenter, som er ønsker at vide mere om bæredygtighed og cirkulær økonomi.

Det er samlingskraften og fællesskabet omkring sporten, der skal sikre en stærk platform for forandring for lokale, bæredygtige indsatser i Herning – på en måde som samtidig understøtter den lokalpolitiske dagsorden om bæredygtig udvikling.

Netværket for bæredygtig forretningsudvikling skal blandt andet sætte fokus på både energiforbrug, biodiversitet, grønne partnerskaber, genbrug, affaldshåndtering. Drømmen er, at arrangementerne bidrager med så meget anvendelig viden, konkrete erfaringer og implementerbare cases, at medlemmerne kan gå direkte hjem og skabe bæredygtige forandringer hos dem selv.

Det giver mening at flytte sine samarbejdspartnere, mens man flytter sig selv, og det gør vi sandsynligvis mest effektivt gennem indsigt og vidensudveksling med de mennesker, vi er tættest på. Det er, hvad vi har brug for. Nærhed og hastighed – og det er, hvad sporten kan give os i lokalsamfundene, som nu skal omstille sig.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden