0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressefoto.
Foto: Pressefoto.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Derfor er regenerative værdikæder det nye inden for bæredygtighed

Det er ikke nok, at virksomheder klimakompenserer. For det kræver, at CO2-regnskabet ikke bare går i nul, men i plus. Du skal ganske enkelt give mere, end du tager. Derfor er regenerative værdikæder det næste skridt inden for bæredygtighed, skriver Torben Lund fra CHEP i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Verden har indset, at de produktions- og forbrugssystemer, som de sidste årtier har skabt et hidtil uset niveau af udvikling og velstand, også har udpint planeten i en grad, der ikke længere kan ignoreres.

Det tog noget tid, men den private sektor er endelig begyndt at udvise bæredygtig handlekraft. I dag har de fleste større virksomheder implementeret veldefinerede CSR-strategier for at reducere den påvirkning, deres forretning har på klimaet.

Men en voksende gruppe af eksperter og virksomheder konkluderer nu, at disse handlinger ikke er nok. Der er allerede gjort så meget skade på planeten, at sårene ikke kan læges ved, at vi neutraliserer vores fremtidige aftryk på klimaet.

Vi er også nødt til at give noget tilbage. Der er kort sagt brug for en helt ny tilgang, hvor vores miljøbelastning ikke bare skal neutraliseres, men give mere tilbage, end vi tager.

Fra kompensering til regenerering

’Bæredygtighed’ har længe været et buzzword i miljøspørgsmål. Men lad mig med det samme imødekomme eventuelle kynikere derude og slå fast, at nej, ’regenerering’ er ikke bare et bare nyt ord, der skal erstatte det nu overbrugte udtryk ’bæredygtighed’. Det er en helt ny måde at tænke på, et helt andet ambitionsniveau.

Grundlæggende handler det om, at vi er nødt til at opgive enhver tilfredshedsfølelse ved at blive ’mindre dårlige’ og i stedet begynde at tage skridt henimod at blive ’mere gode’ ved at sigte efter virkelig netto-positive påvirkninger.

Regenerative værdikæder betyder, at vi skal finde måder at gendanne, forny og genopbygge vores miljø på – fremfor bare at gå i nul og undgå yderligere skade.

Økonomien skal bære klimaet – ikke omvendt

Regenerering forudsætter, at vi udfordrer og transformerer det økonomiske paradigme, der fulgte efter den industrielle revolution, og opbygger et nyt industrielt system. I stedet for at forbruge ressourcer og producere affald, skal vi bruge eksisterende affald og producere ressourcer.

Det er en virkelig revolutionerende kopernikansk vending, lige dele spændende og udfordrende.

Ironisk nok sætter dette nye paradigme jorden tilbage i centrum for vores økonomiske system. Klimaet har længe betalt en stor pris for at få erhvervslivet til at blomstre – og nu er det på tide, at erhvervslivet gør sit for, at klimaet igen kan trives. Og ja, det har faktisk en pris, men dermed ikke sagt, at det ikke kan betale sig. En sand bæredygtig løsning må nødvendigvis også være økonomisk bæredygtig på sigt.

For eksempel kan man, som vi gør i CHEP, plante flere nye træer for hvert et træ, man fælder, eller bruge eksisterende plastikaffald fra naturen til at skabe nye holdbare og genanvendelige produkter –også kaldet upcycling. Det er ikke bare en forretningsmulighed, men kan potentielt også give deciderede forretningsfordele.

Stort potentiale for virksomheders værdikæder

Idéen om regenerering har sine rødder i landbruget, som har gjort stor skade på miljøet. Ændring i arealanvendelsen, jordforringelse, overekstraktion af vand og nedsivning af kemikalier har nedbrudt jorden og de omgivende miljøer mange steder. Imidlertid har mange landmænd skiftet til en regenerativ landbrugspraksis, der bidrager til nedtrapningen af CO2-koncentrationen i jorden og atmosfæren, men også er økonomisk produktiv.

I supply chain-sektoren er vi ikke helt så langt, og udfordringerne er stadig ved at blive kortlagt og undersøgt. I 2020 konkluderede den globale organisation CDP, at emissioner fra netop værdikæder er 11,4 gange højere end operationelle emissioner. Og de fastslår ligefrem, at forbedring af netop virksomheders værdikæder er afgørende for, at erhvervslivet kan komme godt (og grønt) igennem coronakrisen. Der er altså et enormt forbedringspotentiale netop her.

At skabe en regenerativ forsyningskæde kræver, at producenter, transportører og distributører på én og samme tid eliminerer deres negative klimaindvirkning OG sætter konkrete initiativer i gang, som har en decideret positiv effekt på klimaet.

Det er nemmere sagt end gjort, men ikke desto mindre er det både realistisk og nødvendigt.

Tiden er kommet til at gå til næste niveau og begynde at udvise den gavmildhed over for naturen, som den længe har udvist os. Og er der noget, coronakrisen har vist os, så er det da, at vi kan omsadle langt hurtigere, end vi troede muligt.

Hvis vi altså vil og tør.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden