0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fagbevægelsesformand: Staten bør med omfattende låneordning sætte fut i energirenoveringerne

Der er brug for politisk handlekraft fra Christiansborgs side, hvis der skal sættes skub i energirenoveringen, skriver Per Olsen, formand for FH Hovedstaden, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De fleste forstandige mennesker er vist efterhånden enige om, at det ikke giver meget mening hvis man isoleret giver sig i kast med den grønne omstilling uden samtidig at reducere vores energiforbrug.

Som uddannet elektriker ved man vel et og andet om el:

Indtil nu er vores energiforbrug i Danmark, ligesom i resten af verden med enkelte undtagelser, blot steget år for år, og det holder jo ikke i forhold til en grøn omstilling, men mindre vi klistrer alle vores farvande og al vores landjord til i vindmøller og solcelleanlæg.

Den bedste grønne energi er populært sagt den energi, vi ikke bruger.

I dag forbruger vi ifølge Energistyrelsen cirka 40 procent af al vores energi i boliger og ejendomme. En anden stor energisluger med cirka 25 procent er transportområdet (som i parentes bemærket står for 65 procent af Danmarks samlede olieforbrug ifølge Klimakommissionen).

Rigtig mange regnestykker viser, at energirenovering i boliger og ejendomme er en virkelig god forretning, fordi investeringen tjener sig selv hjem ganske hurtigt og herefter efterlader et regnskab i plus.

Giv plads ved at spare

Hvis man forestiller sig, at vi forsætter med at øge vores energiforbrug samtidig med, at vi skal elektrificere vores bilpark, så vil der formentlig ikke være plads og jord nok til alle de nye transformerstationer, der skal til for eksempel i en by som København. Alt tyder på, at en vellykket grøn omstilling starter med at energirenovere vores bygninger, fordi man derved skaber plads i den energikapacitet, som allerede findes. Altså, hvis man sparer 25 procent energi på elnettet kan det udnyttes til omstillingen og elektrificeringen af vores bilpark.

Alternativet er, at vi skal til at grave gaderne op i alle større byer for at sætte ladestandere op til alle de nye el-biler. Og at vi skal lægge nye forsyningskabler ned i jorden til at bære den nye grønne energi rundt i byen. Det bliver ikke så lidt gravearbejde, vi kan se frem til!

Politisk handlekraft og finansiering

Der er brug for hurtig politisk handlekraft fra Christiansborgs side – og det kan kun gå for langsomt. Der skal findes en fornuftig måde at skaffe finansiering til at starte investeringer i energirenoveringerne, så der skabes den fornødne kapacitet til udbygning af elektrificering af bilparken.

Det åbenlyse ville være, at staten i en tid med minusrenter træder til med lån til kommuner, boligselskaber, virksomheder og private ejendomsejere, med baggrund i dokumenterede energiregnskaber hos den enkelte låntager.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden