Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningEU-Kommissionen præsenterede 15. december sine opdaterede retningslinjer for prioriteterne i den fremtidige europæiske energiinfrastruktur, Trans European Networks for Energy policy.
Prioriteterne er afgørende for, hvordan milliarder af euro skal investeres i den grønne omstilling de næste mange år. Planen afgør bl.a. hvilken støtte, der kan gives til store transeuropæiske energiprojekter som for eksempel Power to X-projekter og store elforbindelser.
Kommissionens budskab var det rigtige. Det skal være slut med EU-støtte til olie- og naturgasledninger. Da de fleste forventer et faldende naturgasforbrug, er der ikke længere behov for at støtte naturgasledninger.
Bagdøren står åben
Men flere organisationer har med rette kritiseret Kommissionen for at lade en bagdør stå åben for støtte til naturgas.
For eksempel peger organisationen Bellona på, at naturgasledninger, der er »klargjort til vedvarende energi«, vil kunne opnå støtte via såkaldte smart gas-grids. Bellona frygter, at det betyder at naturgasledninger reelt fremover vil kunne udbygges som tidligere. Det ville være en hovedløs brug af EUs støttemidler.
Det bekymrer mig, at der ikke kan sættes et rent grønt flag ud for Kommissionens forslag. Vi har brug for, at der bliver investeret massivt i grøn infrastruktur på tværs af Europa, så vi kan imødekomme fremtidens behov for grøn strøm og ren brint. Derfor skal vi ikke snige støtte til naturgas ind af bagdøren og dermed fastholde europæisk støtte til et fossilt energiforbrug.
Kommissionens retningslinjer for energiinfrastruktur har bl.a. konsekvenser for hvilke projekter, der kan opnå støtte på listen over projekter med fælleseuropæisk interesse. Tilbage i februar 2020 stemte jeg og Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet nej til den samlede liste over fælles europæiske infrastrukturprojekter. Det gjorde vi fordi den indeholdt støtte til nye olie- og gasledninger. Venstre, Konservative og Radikale Venstre stemte for.
Europa-Parlamentet skal i det nye år behandle Kommissionens forslag. Det er altså nu, vi har mulighed for at sætte en tydelig grøn retning for udbygningen af den europæiske energiinfrastruktur.
Jeg håber derfor, at de andre danske partier i Europa-Parlamentet har skiftet holdning og vil være med til at bakke 100 procent op om, at der ikke skal skydes flere penge efter fossile projekter. Hverken af fordøren eller bagdøren.
Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.klimamonitor@pol.dk
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Skriv kommentar