0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Investeringschef: Virksomheder skal stoppe med at bruge politikernes nøl som undskyldning

Start med at opgøre klimabelastningen og sæt så i gang, skriver Anders Schelde, investeringschef for AkademikerPension, i dette debatindlæg

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kort før jul viste en større undersøgelse fra JP/Finans.dk, at kun 18 (!) ud de 100 største danske virksomheder havde opgjort deres CO2-udledning på korrekt vis og sat målsætninger for at reducere denne.

Det er et kæmpe problem her fem år efter Parisaftalens indgåelse.

For vi har kun ganske få år til at komme på det rette klimaspor, så hvert tabte år tæller. Og hvis det står så grelt til i toppen af erhvervslivet, må man frygte, at det står endnu værre til i den store underskov af SMV’ere.

Nuvel, i en travl hverdag fungerer tingene jo sådan, at det som bliver prioriteret, er det som der er økonomi i. Så virksomhederne er selvfølgelig lidt undskyldt ved, at politikerne indtil videre har forsømt for alvor at skabe god økonomi i den grønne omstilling.

Det sagt, så er klimakrisen en reel eksistentiel trussel mod menneskeheden.

Derfor må man også kunne have en berettiget forventning om lidt mere lederskab med øje for det lange sigte på denne front. Det handler om at løfte sit samfundsansvar, og business casen skal i øvrigt nok komme på plads før eller siden. Så vil vindere i dette spil være de velforberedte.

Et problem for os

Som en stor institutionel investor med investeringer for mere end 135 milliarder kroner verden over, herunder mere end otte milliarder kroner i danske aktier alene, er det problem for os, at selskaberne ikke leverer på denne front.

Vores CO2-udledninger og klimarisici er jo intet andet end en aggregering af de selskaber, som vi investerer i. Vi har derfor brug for kende deres udledninger. Og fremfor alt har vi brug at vide, hvordan de håndterer deres klimarisici, og hvilke strategier de har på plads for at imødegå disse risici, og ikke mindst hvilke forretningsmuligheder de ser i den grønne omstilling.

Derfor presser vi på særligt overfor de danske selskaber, for at de skal tilslutte sig og begynde at anvende TCFD-klimastandarden. Standarden anbefales af EU og den danske regering og vil blive indarbejdet i kommende EU-regulering på området.

Men status er desværre, at selv om antallet er steget på det seneste, så er der kun 10 ikke-finansielle danske selskaber, som har tilsluttet sig. Kort fortalt giver standarden en systematisk ramme for at rapportere på og arbejde med klimarisici, og den forpligter ved at bringe det ud af CSR-afdelingen og helt ind i bestyrelsen og årsrapporten.

Derved skaber den rammerne for en reel strategisk tilgang til denne udfordring (og mulighed), og den giver os investorer et grundlag for at sortere grønt fra sort i vores udvælgelse af investeringerne, så kapitalen også kan flyde den rette vej og understøtte omstillingen.

Så kære danske virksomheder, store og små, kom nu i gang med den grønne omstilling, vent ikke på at al regulering og beskatning er på plads.

Tænk allerede over i dag, hvad jeres rolle og bidrag er. Start meget passende med at opgøre jeres CO2-udledninger og tænk dernæst over, hvordan I kan nedbringe dem og sæt konkrete mål for dette afstemt til jeres sektor.

AkademikerPension vil presse på for dette også i 2021 blandt andet ved at stille aktionærforslag på flere af de kommende generalforsamlinger hos de større børsnoterede selskaber.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce