0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

European Energys klimaønske for 2021: Giv os grønt lys! Så leverer vi den vedvarende energi til Danmarks grønne omstilling

Hos European Energy er vores største klimaønske, at regeringen dropper modstanden mod kystnære havvindmølleprojekter i Danmark. Vi ønsker grønt lys til at skabe den vedvarende energi, som skal være fundamentet under et grønt samfund.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Håbet siges at være lysegrønt, og i disse tider er der for alvor behov for at bevare håbet om, at vi går bedre tider i møde.

Hos European Energy går vi dagligt på arbejde – i disse måneder dog mest hjemmefra – for at bygge den vedvarende energi, som skal sætte strøm til grøn omstilling af det danske samfund, så danskerne trygt kan oplade elbilerne, tænde varmepumperne eller se serier på smart TV’et. Heldigvis er de fleste i Danmark og EU enige om, at der er brug for mere vedvarende energi til at genstarte økonomierne efter Coronakrisen.

Derfor er vi hos European Energy overraskede og uforstående over, at vores kystnære havvindmøllepark Omø Syd på tredje måned er bremset af regeringen. Vindmøllerne er ellers udtænkt til at skulle levere grøn strøm til over 350.000 husstande og udgøre et betydeligt bidrag til regeringens 2030-målsætning allerede fra 2023.

Men projektet er her ved årsskiftet stadig blokeret. Og ikke nok med det, så har lignende projekter rundt omkring i det danske land fået besked om at holde inde med aktiviteterne indtil videre.

Omø Syd er pt. det mest fremskredne kystnære havvindmølleprojekt uden statsstøtte, men ifølge Energistyrelsens tal er der pt. cirka 3 GW yderligere kystnær havvind i støbeskeen, altså mere end nok til at forsyne alle danske husstande med grøn energi og i samme størrelsesorden som den energiø, som politikerne ønsker at bygge ude i Nordsøen.

Vi er blevet bedt om at afvente, at regeringen drøfter eventuelle udpegninger af nye Natura 2000-områder med Europa-Kommissionen. Vi forstår godt, at energiløsninger ikke skal ødelægge lokale naturforhold, men det er skadeligt for både klima og naturbeskyttelse at opstille et skisma mellem dem.

Globale klimaforandringer betyder ændringer i lokal biodiversitet og miljø. Vi er derfor nødt til at have fælles løsninger, hvor vi trygt kan opbygge en energisektor baseret på vedvarende energi samtidig med, at energisektoren selvfølgelig tager ansvar for vores fælles natur og miljø. Den løsning er Omø Syd, hvilket adskillige miljøundersøgelser har understreget.

Mens vi venter på, at regeringen beslutter sig, møder vi flere og flere internationale samarbejdspartnere, som spørger, hvorfor det skal være så svært at bygge havvindprojekter i Danmark, når det nu er noget, som politikerne ellers går så meget op i og ivrigt viser frem, når Danmark brandes som vindnation ude i den store verden.

Hvis det brand ikke skal falme, er det helt centralt, at året 2021 bliver et år, hvor regeringen for alvor rykker på deres gode klimaambitioner og derfor giver grønt lys til vores kystnære havvindprojekter.

Desværre kan vi frygte, at 2021 i stedet kan blive et annus horribilis for udvikling af kystnær havvind i Danmark, hvis Omø Syd og flere andre projekter langsomt afmonteres, alt imens klimakrisen fortsætter med at buldre derudaf.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden