0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Greenpeace: Sådan udfases olieudvindingen i Nordsøen, mens beskæftigelsen bevares

Både Danmark og kloden er bedst tjent med at lade de resterende fossile ressourcer forblive under havbunden, skriver Sune Scheller fra Greenpeace i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danmark står ved en korsvej i Nordsøen. Skal vi træde i karakter som et grønt foregangsland og aflyse jagten efter ny olie eller tillade olieproduktion ind i anden halvdel af dette århundrede?

Opfordringen fra Greenpeace er klar: en ny politisk aftale skal overordnet sikre en udfasning af dansk olie- og gasproduktion senest i 2040.

Her har vi samlet seks forslag, der bidrager til målet om udfasning i et indspil til de politiske forhandlinger.

1.Forbud mod ny oliejagt

Verden har allerede fundet langt mere kul, olie og gas, end vi kan tåle at brænde af, hvis vi skal leve op til målsætningerne i Paris-aftalen og afværge de værste konsekvenser af klimakrisen.

Det betyder naturligvis, at vi ikke kan fortsætte med at tillade olieselskaber at lede efter flere fossile brændsler, når vi udmærket ved, at langt størstedelen af dem, vi allerede har fundet, skal blive i jorden.

Klimarådet har tidligere slået fast, at det vil have en ’entydig’ positiv klimaeffekt, hvis nye tilladelser til efterforskning aflyses. Det vil sige, at udlandet ikke bare står klar til at skrue op for oliehanerne, hvis Danmark skruer ned (hvilket ellers har været en sejlivet myte hos fortalerne for at fortsætte jagten efter ny olie).

Den positive klimaeffekt bør derfor fremtids- og lovsikres. Fremover skal det være forbudt at udstede tilladelser til at efterforske og producere ny olie.

2. Eksisterende tilladelser skal have en fast udløbsdato

Det er i dag muligt for ministeren at give tilladelse til at øge den samlede produktion af olie og gas i de eksisterende tilladelser, selvom der måtte indføres et direkte forbud mod nye efterforsknings- og produktionstilladelser.

Dan-feltet startede produktionen i 1972 og pumper i dag stadig olie op fra undergrunden. Feltet er således et godt eksempel på, hvordan at en tilladelse med normalt 30 års levetid er blevet forlænget.

Den entydige positive klimaeffekt, der ville opstå med et forbud mod ny olieefterforskning, bør udvides ved at fjerne olieselskabernes mulighed for at ansøge om at udvide og forlænge olieproduktionen under allerede tildelte tilladelser.

Dermed kan vi sikre en kontrolleret udfasning over de næste årtier samtidig med, at vi ligeledes afvikler vores forbrug af olie og gas.

3. Sæt CO2-afgift på produktionen

Den danske olie er ikke grønnere end olie fra så mange andre steder i verden. En analyse fra Rystad viser, at CO2-udledningen fra den danske olieproduktion i 2019 havde et højere niveau end fra produktion i både Storbritannien, Norge og det globale gennemsnit.

Erfaringer fra Norge viser, at en afgift på afbrændingen af overskydende gas fra produktionen (flaring) har medvirket til, at CO2-udledningen fra den norske olie- og gasproduktion er væsentlig lavere end den danske.

Afgifter på produktionen af olie og gas giver et økonomisk incitament til at investere i teknologi, der kan få udledningen af drivhusgasser ned fra den danske produktion.

4. Bedre scenarier for olieprisen, der flugter med Paris-aftalen

Hver gang der indgås en politisk aftale om vilkårene for olieproduktion i Nordsøen, sker det med en fast forventning til den fremtidige pris på olie, der er baseret på et scenarie udvalgt af staten.

Over de seneste år har vi i Danmark udmærket os ved at have valgt et særdeles skævt scenarie, og skatteyderen er blevet taget ved næsen.

Fremtidige politiske aftaler om olie- og gasudviklingen i Nordsøen skal som led i beregningerne af de forventede skatteindtægter baseres på et olieprisskøn, der er udregnet med henblik på overholdelse af Paris-aftalen.

5. Ledige fra olieindustrien skal rejse fremtidens vindmøller

Der er et behov for en kortlægning af og handlingsplan for, hvordan fritstillet arbejdskraft fra især olie- og gassektoren kan gøres tilgængelig for offshore-udbygningen af vedvarende energiproduktion og infrastruktur.

Konsulenthuset QBIS har på vegne af Danske Rederier, Dansk Energi og Wind Denmark udarbejdet en analyse, der viser, at den politiske aftale om etableringen af to energiøer i henholdsvis Østersøen og Nordsøen samt en havvindmøllepark ved Hesselø vil skabe behovet for 85.000 årsværk over de næste 25 år.

Repræsentanter fra branchen udtrykker generel bekymring over, hvorvidt den nødvendige arbejdskraft vil være tilgængelig til at understøtte de forskellige tiltag under den grønne omstilling, hvis der ikke iværksættes tiltag med uddannelse og kvalificering.

6. Danmark skal gå forrest i afvikling af olie

Paris-aftalen forpligter udviklede lande på at gå forrest i indsatsen for at bremse klimakrisen gennem reduktioner i udledningen af drivhusgasser fra alle økonomiske sektorer i samfundet.

For at maksimere effekten af Danmarks egen indsats, bør regeringen forsøge at skabe en alliance af lande, der forpligter sig på at udfase deres produktion af fossile brændsler.

Nordsøolien har været god for Danmark og vores fælles velfærd de seneste 50 år, men over de seneste årtier, er det blevet krystalklart, at eventyret ikke længere er klimamæssigt forsvarligt og i stigende grad har mistet sin økonomiske betydning.

Det er ganske enkelt ikke muligt for et land som Danmark anno 2020 at kalde sig et grønt foregangsland, hvis olieproduktionen politisk løftes ind i anden halvdel af dette århundrede.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Forsiden