0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Politikerne må ind i kampen mod Danmarks massive tøjspild – her er, hvad de bør gøre

En alliance på 23 organisationer opfordrer miljøminister Lea Wermelin (S) til at lave en handlingsplan mod tøjspild. Det er på tide, skriver Anja Philip, formand, Forbrugerrådet Tænk, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Produktion og forbrug af tøj og tekstiler er en af de sektorer, der belaster miljø og klima allermest, og forbruget af tøj og sko forventes globalt at været øget med over 60 procent i 2030.

I Danmark har vi et forbrug af tøj, der ligger langt over gennemsnittet, og Miljøstyrelsen anslår, at over halvdelen af det tøj, husstandene køber, senere kasseres i affaldsstrømme, hvor det meste forbrændes. Det er afgørende, at ressourcerne udnyttes fremfor at gå til spilde – for potentialet er stort.

Eksempelvis anslås det, at hvis tøj blev brugt dobbelt så mange gange, og forbruget og produktionen af nyt tøj som følge deraf blev halveret, kunne udledningerne af drivhusgasser fra produktionen af tekstiler nedsættes med over 40 procent.

I Forbrugerrådet Tænk har vi på den baggrund netop søsat kampagnen ’Tøjet længe leve’, der skal mindske tøjspild. I arbejdet med kampagnen har vi oplevet, at der blandt erhvervsliv, organisationer, foreninger, tænketanke, forskere og forbrugere er voksende enighed om, at der er brug for en fokuseret og fælles indsats på området.

Der er i de senere år taget flere initiativer fra branchen med fokus på materialevalg og socialt ansvar. Det er vigtigt, at der nu også kommer fokus på spildet af gode ressourcer for at bidrage til den grønne omstilling og målet om 70 procent reduktion af CO2-udledning, som et stort flertal af Folketingets partier har forpligtet sig på.

Der mangler en indsats

Tøjspild har klare paralleller til mad- og plastikspild. Imidlertid er en væsentlig forskel, at der mangler en samlet indsats mod tøjspild. For at mindske plastikspild blev der sidste år lavet en handlingsplan. Og over de sidste 10 år er der igangsat en række initiativer mod madspild.

I EU-Kommissionens handlingsplan for cirkulær økonomi udpeges tekstiler til at være blandt de højeste prioriteter, og Kommissionen har varslet, at en europæisk strategi for tekstiler er på vej. Danmark har historisk været et grønt foregangsland – det bør vi også være, når det handler om tøj og tekstiler.

Derfor har vi i Forbrugerrådet Tænk samlet en alliance, der nu har henvendt sig til miljøministeren med ønsket om, at hun sætter sig i spidsen for arbejdet med en national handlingsplan for mindre tøjspild.

I alliancen mener vi, at en handlingsplan skal rumme alle led i kæden fra produktion til affald. En handlingsplan skal eksempelvis forebygge overproduktion af tøj ved at forlænge levetiden af tøj, mindske destruktionen af usolgt tøj og sørge for bedre håndtering af ressourcerne efter brug.

Der er i første omgang behov for klare definitioner og mere viden. Det er første skridt for at kunne lave de rigtige og målrettede indsatser og måle fremdrift.

Men der skal også ses på moms, afgifter og tilskud. På støtte til forskning i genanvendelse af fibre og teknologi. På mere og bedre information til forbrugere. På bedre infrastruktur til indsamling, genbrug og genanvendelse af tøj og på virksomhedernes afrapportering om spild.

Vi og vores 23 alliancepartnere står klar til at støtte op om udarbejdelsen af en nationalhandlingsplan – nu ligger bolden hos ministeren.

Brevet til miljøministeren kan læses her.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.klimamonitor@pol.dk

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

 1. Energistyrelsen søger dygtig scenarieekspert til internationalt samarbejde

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 2. Energistyrelsen søger ekspert i energieffektivisering i industri til internationalt samarbejde

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 3. Energistyrelsen søger ekspert i integration af vedvarende energi i el-systemet til internationalt samarbejde

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 4. Energistyrelsen søger energiplanlægger med dyb viden om den danske energitransition til Global Rådgivnings internationale program-samarbejder

  Energistyrelsen

  Læs Mere

Forsiden