0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Fødevareministerens jubel over EU's landbrugsreform er malplaceret

To små sejre er ikke nok til at fjerne modløsheden over EU’s landbrugsreform, skriver Sybille Kyed, landbrugspolitisk chef, Økologisk Landsforening, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Siden EU-Kommissionen fremlagde sit forslag til afløseren af de nuværende landbrugsstøtteordninger, så har vi i Økologisk Landsforening levet i den optimistiske tro, at nu er tiden moden til, at EU får en grøn landbrugspolitik.

En forestilling, der kun blev forstærket med udgivelsen af EU-kommissionens jord-til-bord strategi og biodiversitetsstrategi og en forventning om, at det nye EU-Parlament er stemt ind med et grønt mandat.

Men natten mellem tirsdag og onsdag i denne uge har givet denne optimisme et stort knæk.

Danmark vågner op til, at fødevareminister Mogens Jensen (S) formidler det danske aftryk på EU ministrenes forhandlingsmandat til landbrugspolitikken under overskriften, at nu kan vi se frem til en grøn landbrugsstøtte, der skaber natur og klimaomstilling i landbruget.

Han glæder sig over, at Danmark lykkedes med at få bruttoarealmodellen med i mandatet og øremærket 20 procent til de såkaldte eco-schemes, som betaler landmænd for natur og miljøtiltag.

Vi foreslog bruttoarealmodellen for 20 år siden

Der skal kun lyde stor anerkendelse for valget af mærkesager, et valg som Økologisk Landsforening til fulde deler med ministeriet.

Bruttoarealmodellen, der skal give naturen plads i landbrugslandskabet, er formuleret af Økologisk Landsforening tilbage i starten af år 2000, og foreningen fik den med ind i anbefalingerne fra Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger til Landbrug og natur en ny start.

Det er også helt afgørende at sikre et minimumsbudget til eco-schemes. EU- kommissionen har i deres udspil fra 2018 kun stillet krav om, at medlemslandene skal udbyde eco-schemes. EU-kommissionen har ikke fremlagt et minimumsbudget til eco-schemes.

Så øremærkning er en vigtig mærkesag, men et resultat på kun 20 procent, det er skuffende.

I dag er 30 procent af søjle 1 (den direkte arealstøtte, red.) låst til grønningselementerne, så på papiret er finansieringen af det grønne fra søjle 1 mindre end i dag. Det harmonerer meget dårligt med EU-Kommissionens jord-til-bord strategi, hvor staten skal ophøre med at betale landbruget for at eje jord og i stedet fremadrettet betale landmændene for fælles goder herunder natur, klima og miljø.

Modløs

Når vi derudover ser på de ændringsforslag, der er fremsat af EU-Parlamentet – hvor der blandt andet er forslag om at sikre, at mindst 60 procent af søjle 1-midlerne går til basisindkomststøtte, de vil fjerne muligheden for at medlemslandene stiller yderligere klima- og miljøkrav som forudsætning for at være berettiget til basisindkomststøtte, de vil fjerne beskyttelsen af tørvejorden, svække beskyttelsen af de vedvarende græsmarker – så bør ethvert politisk parti, der gør sig til talsmand for en grøn omstilling i landbruget blive modløs.

Vi står over for en global udfordring og opgave med at stoppe klimaforandringerne og tilbagegangen i biodiversitet. Det kan kun lykkes med store forandringer i måden, vi driver landbrug på.

Forandringer, som vi kan hjælpe på vej ved at tage de rigtige greb i landbrugsstøtten. Det landbrug, vi har i dag, er et produkt af det landbrugsstøttesystem, vi har kørt i EU. Det samme system kan skabe den omstilling, som er helt uundgåelig, hvis vi mener det, når vi siger, at vi skal stoppe klimaforandringerne og leve op til FN’s biodiversitetsmål.

Mogens Jensen og Danmark skal have lov til at glæde sig over at få et grønt aftryk på landbrugsstøtten. Kampen for bruttoarealmodellen er vigtig og har givet været svær.

Men tiden lige nu er mere til at tale dunder for at hæve ambitionerne end til at flage egne resultater, der indikerer, at vi fremadrettet får en grøn landbrugsstøtte. Som nattens resultater fra EU’s ministre og den indledende indstilling fra Europa-Parlamentet ligger lige nu, så ser det desværre ud til, at vi kan stå med en landbrugspolitik, der fortsætter i samme spor som nu. Det har vi ikke brug for.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.klimamonitor@pol.dk

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

 1. Energistyrelsen søger dygtig scenarieekspert til internationalt samarbejde

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 2. Energistyrelsen søger ekspert i energieffektivisering i industri til internationalt samarbejde

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 3. Energistyrelsen søger ekspert i integration af vedvarende energi i el-systemet til internationalt samarbejde

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 4. Energistyrelsen søger energiplanlægger med dyb viden om den danske energitransition til Global Rådgivnings internationale program-samarbejder

  Energistyrelsen

  Læs Mere

Forsiden