0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Den grønne omstilling skal ske på trods af prisen på de fossile brændsler

Det grønne paradoks gør, at vi ikke kan regne med høje oliepriser som hjælp til den grønne omstilling, skriver Torsten Hasforth, cheføkonom hos Dansk Energi, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I et indlæg 10. august skrev Martin Collignon, at olieprisen ville stige, hvilket giver endnu en grund til at Danmark bør på olieafvænning.

Danmark skal på olieafvænning. Vi skal skifte vores benzinbiler, oliefyr og dieselgeneratorer ud hurtigst muligt. Jeg ville også ønske, at Martin Collignon havde ret.

Det ville være befriende, hvis vi med sikkerhed kiggede ind i stigende priser på fossile brændsler. Det ville gøre den grønne omstilling meget enklere. Dyrere fossile brændsler ville reducere forbruget og gøre de grønne teknologier tilsvarende mere attraktive både herhjemme og endnu bedre også globalt.

Men jeg tvivler.

Martin Collignon sætter fingeren på et klassisk paradoks, men desværre er konklusionen af dette paradoks det stik modsatte af, hvad han håber på.

Hvis du sidder på store oliereserver, som måske i  morgen vil blive beskattet hårdere eller, hvis dit marked smuldrer, fordi vi faktisk får gang i den grønne omstilling, hvad gør du så? Du gør dit ypperste for at få mest muligt til marked i dag, så olien bliver solgt. Det er det grønne paradoks. Konsekvensen af dette er, at vi faktisk risikerer at kigge ind i lave priser på olie i de kommende år.

Der er heldigvis også faktorer, som skubber udviklingen i den modsatte retning. Olieudvinding er investeringstungt og har derfor krav til afkast over flere år. Frygten for faldende efterspørgsel kan betyde, at investeringer tørrer ud. Lavere investeringer kan resulterer i lavere kapacitet og dermed lavere produktion.

Dermed kan der i perioder være et pres på kapaciteten. Men så længe efterspørgslen er der, kommer produktionen alt for hurtigt igen.

Kilde: US EIA.

Det amerikanske eksempel illustrerer dette.

Stigningen i olieprisen i midtnullerne medførte nemlig, at den amerikanske olieproduktion blev mere end fordoblet på knap fem år. Og som figuren viser, så er der nu et efterslæb. Så selv om olieprisen er faldet igen, er der en kapacitet i USA, der pumper over 4.000 mio. tønder olie ud om året. Dobbelt så meget som for 10 år siden.

Samtidig sidder Saudi Arabien med oliereserver, der kan dække 10 år af verdens samlede olieforbrug og den olie kan de levere til 10 amerikanske dollars per tønde. Betydeligt under den nuværende pris på cirka 40 amerikanske dollars per tønde.

Vi slipper ikke af med den billige olie. Men vi vælger forhåbentlig olien fra og fokuserer vores indsats på at udvikle teknologier, der er fuldgode erstatninger for de biler, fly, skibe med mere, som vi i dag fodrer med olie.

Derfor skal vi også have fart på at ændre vores forbrug væk fra de fossile brændsler.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.mk@pol.dk

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

 1. Energistyrelsen søger specialist til tilskudsforvaltning. #Sikkerhedsforvaltning #Tilskud

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 2. Udviklingskonsulent til HR og Udvikling

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 3. Vil du være en del af Energistyrelsens stærke hold til analyser af fremtidens energi- og klimaløsninger på vej mod klimaneutralitet?

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 4. Økonom til arbejdet med energiøer

  Energistyrelsen

  Læs Mere

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.