0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Olieprisen vil stige til vejrs, og Danmark bør på olieafvænning

Hvis Danmark ikke skal ende et sted som under oliekrisen i 1973 med betydelige økonomiske konsekvenser for hele landet, er svaret meget enkelt: vi skal på olieafvænning. Det skriver klimaaktivist Martin Collignon i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danmark bryster sig af at være et grønt energiland, men realiteten er desværre en anden og væsentligt sortere.

I 2018 kom 38 procent af Danmarks energiforbrug fra olie. Kun 8 procent af energiforbruget kom fra sol- eller vindenergi.

At Danmark stadig bruger løs af olie, er der en åbenlys grund til: en benzindunk med 10 liter olie lagrer lige så meget energi som et helt Tesla-batteri. Oveni købet koster olien 500 gange mindre end batteriet med strøm. Olien vejer 50 gange mindre, og energien kan opbevares i langt længere tid.

Oliens udfordring er dog, at den skal forbrændes for at få energien ud af denne kulbrinte i væskeform. Sideeffekten er udledning af drivhusgasser, der gør vores planet ubeboelig. 75 procent af alle kendt reserver af fossile brændsler skal derfor forblive i jorden, lyder et videnskabeligt velanset estimat.

Kort sagt: Ligesom en stofmisbruger må Danmark og resten af kloden holde os væk fra det sorte guld for at trives.

Det er en selvfølge, at den 8. udbudsrunde af Nordsøolien ikke bør ske. Først og fremmest fordi udvindingsperioden vil give lov til at hive olie og gas op af Nordsøen indtil 2055. Altså fem år efter den dato, hvor vi som land allerede burde være klimaneutrale for at nå Parisaftalens mål.

Hvis det ikke var nok, er der faktisk en anden grund til, at vi allerede i dag bør vænne os til tanken om at lade olien blive i havbunden.

Oliepriskrig

Bag covid19-pandemien ligger der en anden krise, som de færreste snakker om. Lidt før sygdommens alvor ramte de vestlige lande, besluttede Rusland og Saudi Arabien at øge deres olieproduktion for at starte en oliepriskrig. Ambitionen var at indtage større markedsandele.

Ingen af landene havde dog forudset, at olieefterspørgslen et par uger efter vil falde med op til 30 procent. Prisfaldet betyder, at olieprisen i år ligger 56 procent lavere end sidste år, omkring $30. På dette prisleje er det ikke mange steder, der stadig kan tjene penge på at udvinde olie.

Det er også et prisleje, der gør det svært for olieproducerende lande at få deres statslige budgetter til at gå op. Virksomheder er begyndt at gå konkurs, og det magtfulde OPEC og deres allierede besluttede i maj at sænke deres olieproduktion i håb om at få olieprisen til at stige.

Udfordringen ligger umiddelbart i, at produktionsreduktionen ikke er i nærheden af at være nok i forhold til det pludselige efterspørgselsfald, som lockdowns og grænselukninger har medført.

Krisen gør, at de fleste olievirksomheder reducerer deres olieefterforskning og investering i teknologi. Nogle vil juble, men virkeligheden er, at vores samfund endnu ikke har omstillet sig til at fungere uden olie. Konsekvenserne bliver store, når vores samfund er op og køre, og vi igen har brug for energien.

For at kunne opretholde vores olieforbrug kræver det, at vi kan erstatte det med nye oliekilder. Det sker ikke længere: siden 80’erne har verden brugt mere olie hvert år, end vi har fundet nye oliereserver, og den nye olie, vi finder, er langt dyrere at udvinde end hidtil. Ifølge Rystad fandt vi i 2019 kun 16 procent af det, vi brugte det samme år.

Stigende oliepris

Det betyder, at verden risikerer at stå i en situation om ganske få år, hvor nye reserver ikke er blevet fundet, udbuddet er skrumpet, og vores historisk konstant stigende efterspørgsel for olie får alvorlige konsekvenser: olieprisen vil stige til vejrs.

Der findes ikke et mere oplagt tidspunkt at omstille Danmark til et land med minimal olieforbrug. Udover en klimaaafgift, som vil gøre brug af markedskræfterne for at få ændret oliedrevne motorer til klimavenlige drivkraft, er der en oplagt investeringsmulighed fra staten for at få så mange elkøretøjer (eller køretøjer, der bruger elbiprodukter som brint) som muligt på vejene. Vi skal også have udskiftet oliefyrene med varmepumper eller fjernvarme.

Disse tiltag har konsekvenser for energiforbruget: en gennemsnitlig husstand bruger 12 kWh el hver dag, og en elbils batteri kan lagre op til 100 kWh. Det betyder, at vi skal få endnu flere vindmølleparker og begynde at bruge strømmen smart, således at netværket ikke belastes.

Hvis disse tiltag ses som en beskyttelse mod fremtidige økonomiske kriser, kan omkostningen begynde at se attraktiv ud. Det er muligt: 75 procent af nye solgte biler i Norge i marts var hybrid- og elbiler. Fordi det er sandsynligt, at elbiler inden for de næste fem år bliver billigere end oliedrevne biler, gør det det endnu mere realiserbart for os.

Danmark har fået mulighed for at slå mange fluer med et smæk: reducere vores udledninger, få gang i økonomien og afvænne os fra olie og risici forbundet med vores afhængighed. Den mulighed bør Mette Frederiksen og resten af regeringen ikke lade gå til spilde.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.mk@pol.dk

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

 1. Energistyrelsen søger specialist til tilskudsforvaltning. #Sikkerhedsforvaltning #Tilskud

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 2. Udviklingskonsulent til HR og Udvikling

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 3. Vil du være en del af Energistyrelsens stærke hold til analyser af fremtidens energi- og klimaløsninger på vej mod klimaneutralitet?

  Energistyrelsen

  Læs Mere
 4. Økonom til arbejdet med energiøer

  Energistyrelsen

  Læs Mere

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.