0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rambøll
PR-foto: Rambøll
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Kommunernes bæredygtige indkøb kan spare dem penge

Bæredygtige indkøb er vejen til besparelser i kommunerne – men det kræver en veltilrettelagt proces, skriver Benita Kidmose Rytz og Rasmus Tønnies i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Bæredygtigt indkøb er i stigende grad et emne, som både kommuner og KL har fokus på, især i forhold til at bidrage til grønnere og mere miljø- og klimavenlige løsninger. Dog mangler kommunerne konkrete input til, hvordan krav om bæredygtighed i indkøb bliver en integreret del af udbudsaktiviteterne, og finder vej ind i kontrakterne, så der skabes et udgangspunkt for at følge op på kravene i samarbejdet med leverandørerne.

Ofte er opfattelsen, at krav om bæredygtighed er dyrt og besværligt at implementere. Dette er sjældent tilfældet.

Bæredygtighed i indkøb kan antage mange former. Det gælder for eksempel de etiske overvejelser, som at undgå børnearbejde i leverandørkæden, fokus på arbejdstagerforhold, fokus på miljø- og energimæssige forhold og fokus på at sikre udbredelsen af bæredygtighed i alle led i kommunen.

Det er især de to sidstnævnte områder, som kommunerne har fokus på i de fremtidige indkøb. Ud over de udbudsmæssige overvejelser kræver disse områder grundige overvejelser om, hvorvidt kommunerne har det rette setup og kompetencer for kontraktstyring: Har kommunerne de rigtige kontrakter, og følger de systematisk op på disse, så kommunen sikrer, at den når sine mål om bæredygtighed?

Det er kommunerne, der skal træffe de bæredygtige valg. Men Rambøll oplever, at krav om bæredygtighed i indkøbsprocesser ofte ses som dyrt og besværligt at implementere. Samtidig ses forestillingen, at der ikke findes tilstrækkeligt med leverandører, der kan levere en bæredygtig løsning.

Barrieren underbygges yderligere, fordi der ofte mangler kendskab til produkter og til markedet, og fordi det kan være vanskeligt at indarbejde bæredygtighedshensyn korrekt i udbudsmaterialerne med mindre de rette kompetencer hertil er til stede. Det er alt sammen med til at bremse udviklingen.

Kan bæredygtige indkøb være besparende? Svaret er ja, men spørgsmålet er mindst lige så vigtigt.

Langt de fleste kommuner understreger, at et øget fokus på bæredygtige, grønne indkøb ikke må ske på bekostning af økonomien. Kun et fåtal af kommuner vil vælge sådanne løsninger. Dette understreger vigtigheden af, at de bæredygtige udbud kan gennemføres inden for den budgetramme, som kommunerne arbejder under.

Rambølls arbejde med good practice-eksempler af bæredygtigt indkøb både blandt danske kommuner og blandt udenlandske aktører tegner det samme billede: En veltilrettelagt bæredygtig indkøbsproces er ikke nødvendigvis dyrere end konventionelle indkøbsprocesser. Tilsvarende er indkøbspriserne ikke nødvendigvis højere. I mange tilfælde er de bæredygtige løsninger endda billigere end de konventionelle løsninger.

Manglen på konkrete redskaber og markedskendskab skal derimod ses som den største hindring lige nu. Rambølls arbejde med området kaster særligt lys over tre elementer, der kan få kommunerne godt fra start med de bæredygtige indkøb.

1. Markedsdialog som redskab

Markedsdialog er et af de redskaber, som kan nedbringe omkostningerne for indkøberne og udbudskonsulenterne. En markedsdialog er en forudgående dialog med fx tekniske eksperter, som kan give indsigter i, hvad der skal til for at levere mere bæredygtige løsninger. I flere projekter, hvor Rambøll har været rådgiver, er dialogen udmundet i et behov for færre produkter og/eller produkter, der kan anvendes i flere funktioner. Dette har givet kunden en langt billigere og mere bæredygtig løsning end den konventionelle.

En anden barriere for øget brug af krav om bæredygtighed i indkøb, er, at mange kommuner er usikre på, om der findes leverandører, der kan levere de bæredygtige løsninger. Her viser Rambølls erfaringer, at en markedsdialog også her kan være med til at identificere potentielle aktører eller være med til at forme udbuddet på en måde, så det er muligt for flere leverandører at byde på opgaven.

2. Et totaløkonomisk perspektiv

Et andet redskab, som ofte bidrager til at nedbringe kundens samlede omkostninger og samtidig sikrer en bæredygtig løsning, er at se på omkostningerne i hele produktets levetid – altså totalomkostningerne. Her viser vores analyser, at selvom investeringsomkostningen på fx LED-lys eller interaktive skærme kan være højere for pærer eller skærme med det laveste energiforbrug, er det almindeligvis de produkter, der holder længst og derfor ikke så hyppigt skal udskiftes. Ved et totaløkonomisk perspektiv er det ofte de mest bæredygtige løsninger, der er de billigste på den lange bane, selvom investeringen på den korte bane kan være højere.

3. Fokus på verdensmålene

Krav om bæredygtighed i udbud kan også være med til at hjælpe kommunerne med opfyldelsen af et eller flere af verdensmålene, hvilket er et stort fokusområde for mange af kommunerne. Her kan bæredygtige indkøb være med til at understøtte kommunens overordnede bæredygtighedsstrategi. Alle 17 verdensmål kan nås med bæredygtige indkøb.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.mk@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden