0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.mk@pol.dk

Debat: Politikerne afviklede en klimapolitik, der virkede

Den forrige regering afviklede målsætningen om 60 procent økologi i de offentlige køkkener. Hvorfor har den nye regering ikke genindført en politik, der rent faktisk virkede, spørger Paul Holmbeck, direktør for Holmbeck EcoConsult, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvad vil du gøre som politiker, hvis du stod med en dansk politik, som på én og samme tid gavnede klimaet, biodiversitet, danskernes sundhed, rent drikkevand, dyrevelfærd, vandmiljø og en række andre verdensmål for bæredygtighed?

  • En politik som samtidig skabte mere glæde og stolthed, samt lavere sygefravær hos offentligt ansatte.
  • En politik som støttes af et meget stort flertal af vælger, og som skaber grønne jobs.
  • En politik, som kræver investeringer i uddannelse og planlægning, men som ikke koster en krone mere i drift.
  • En politik, som vinder bæredygtighedspriser fra FN.
  • Og en politik, som verdens meste klimaambitiøse storbyer fremhæver og forsøger at efterligne.

Du ville nok fastholde den politik. Ikke?

Udbygge den måske. Og anerkende alle de ansatte og mangfoldige aktører, der har medvirket i en politik med så mange fordele for samfundet og planeten.

Men det er ikke det, der er sket.

En unik, effektfuld dansk politik for klima- og økologiomstilling i de offentlige køkkener, som blev udviklet igennem 20 år, og som fødevareministre Mette Gjerskov (S) og Dan Jørgensen (S) satte turbo på fra 2012-2016, har siden hen været under afvikling.

Målsætningen om 60 procent økologi i de offentlige køkkener blev droppet af VLAK-regeringen. Puljen til investeringer i uddannelse og klimaomstilling i køkkenerne blev droslet ned.

Afviklingen skete netop som hele verden roste den danske model, hvor vi skabte sundere, mere klimavenlige og økologiske måltider med mindre kød, mere planterig mad og meget mindre spild.

En national politik, der virkede. Og som så blev lukket ned.

Skjult succes

Heldigvis ender historien ikke der. Fagforbund som 3F, FOA og Kost & Ernæringsforbundet, samt Økologisk Landsforening, Hotel-og Restaurantskolen, seje omstillingsrådgivere samt en del food service-virksomheder og kommuner – store som små – har kæmpet videre.

Horesta har opbygget Green Key-mærkning for restauranter og hoteller, med økologiprocenter og klimaomstilling som kerneelementer. Århus og København, som er henholdsvis på 60 og tæt på 90 procent økologi, og som har reduceret klimaaftrykket fra madordninger, arbejder videre med et nyt mål om yderligere 25 procent reduktion i klimaemissioner.

Et nyt partnerskab mellem de to kommuner og henholdsvis klima- og fødevareministeriet skal styrke kommunernes redskabskasse med blandt andet bedre indkøbsaftaler og nye klimamålingsværktøjer.

Uklarhed om genoplivning

Men det er fortsat uklart, om den nuværende regering vil genoplive og udbygge den så succesfulde og markante nationalpolitik for klima- og økologiomstilling med nationale mål for økologi og for reducerede klimaemissioner samt investeringer i uddannelse af de køkkenprofessionelle, som skal drive den grønne omstilling.

Det er heller ikke helt klart, om regeringen vil fastholde den unikke, bæredygtige helhed, der ligger i den danske model: en sammentænkt omstilling til både sundere, klimavenlig og økologisk mad.

Det er netop dette bæredygtige columbusæg, som ni fagforbund, uddannelsesinstitutioner samt organisationer med over 2000 virksomhedsmedlemmer har fremlagde som forslag til klimaforhandlingerne.

Modellen blev også fremhævet af tre af regeringens 13 klimapartnerskaber og af de 17 grønne NGO’er i ’Grøn og Retfærdig Genstart’. Ligesom det var en del af Socialdemokratiets økologiudspil under valgkampen.

For at lykkedes, kræver denne klima- og økologiomstilling en mobilisering af både politik, erhvervslivet og køkkenhåndværker i frontlinjen. De organisationer, der lykkedes med første omstillingsbølge, er klar til den næste , men mangler politisk ledelse fra toppen, som vi så i 2012.

Unødvendig håndvridning

Jeg husker tydeligt den energi, fokus og motivation, som de markante politiske mål og omstillingsressourcer dengang skabte hos hele produktionskæden fra landmænd til virksomheder og foodservice-aktører. Vi mobiliserede for at sikre leverancer af økologisk og planterig mad.

Vi skabte dialog om klima og økologi på fødevaremesser og i faglige netværk, og food service-CEO’er sendte deres ansatte på økologiskoler, hvor de også lærte om klimaomstilling.

Der er meget håndvridning i dag over, hvordan man kan motivere flere danskere til mere klimavenlige madvaner. Men politikere kan selv handle her og nu i forhold til bæredygtighed i de 800.000 daglige måltider, som serveres i landets skoler, daginstitutioner, hospitaler med videre.

Omlægning af de offentlige måltider og mange flere af de 500 millioner årlige måltider, der spises i restauranter, hoteller og kantiner på arbejde kan samtidig blive en meget stærke platform for tips til borgere om klimavenlig mad derhjemme, samt for normalisering af mere planterige måltider for danskerne. Positive oplevelser med velsmagende, planterig mad er måske det stærkeste redskab vi har efter CO2-afgifter, som hæver prisen på klimabelastende mad.

Køkkenprofessionelle på hospitaler, plejehjem og rådhuse, samt i mange danske restauranter, hoteller og kantiner har vist, at de kan håndtere komplekse omstillinger, der løser flere opgaver på samme tid: velsmagende, sund, klimavenlig og økologisk mad. Det er et sofistikeret håndværk.

Og vi kan håbe at vores nuværende politiske ledere også besidder et håndværk og mod til at sætte turbo på en samlet klima- og økologiomstilling i køkkenerne. Det udløser samtidig den kraft, der ligger i de ansattes og erhvervslivets håndværk. Grøn omstilling kræver netop denne form for samtidighed mellem politik, uddannelse, erhvervslivet og foreningslivet.

Vi mangler kun den nationale politik. Vi andre er klar.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.mk@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

  1. CARE Danmark søger en klimarådgiver

    CARE Danmark

    Læs Mere
  2. Vejingeniør, trafikingeniør til tværfaglige infrastrukturprojekter

    NIRAS

    Læs Mere
  3. Seniorprojektledere med erfaring og interesse inden for jord- og grundvandsforurening

    NIRAS

    Læs Mere
  4. Projektleder til kortlægning af forurenede byggematerialer og ressourcekortlægning i forbindelse med nedrivning/renovering.

    NIRAS

    Læs Mere

Forsiden