0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.mk@pol.dk

L&F-direktør svarer på kritik: Globalt klimaudsyn skal skabe dansk vækst

Det danske fødevareerhverv er blandt de mest klimaeffektive i verden. Derfor giver det ingen mening at afvikle den animalske produktion – det vil koste på den globale klimakonto, samfundsøkonomien og arbejdspladserne, skriver Anne Lawaetz Arhnung, direktør hos Landbrug & Fødevarer, i et svar til kritik.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

'Vejen frem', hedder Landbrug & Fødevarers udspil, der skal være med til at skabe vækst og arbejdspladser samt sikre et fortsat fokus på den grønne omstilling.

Men udspillet hverken bidrager til en grønnere omstilling eller er økonomisk ansvarligt, skriver Thomas Erex, kampagnechef i PlanteVækst, i et debatindlæg i Politiken Miljø & Klima.

Kernen i hans kritik er, at udspillet fokuserer for meget på den animalske produktion i forhold til de plantebaserede alternativer, som danske forbrugere har en spirende interesse i.

Men det er en forsimplet måde at stille det op på. I Landbrug & Fødevarer ser vi ikke animalsk og plantebaseret produktion som et enten eller, men et både og.

Fødevareerhvervet udvikler

Det danske fødevareerhverv udvikler hele tiden nye produkter så klimaeffektivt som overhovedet muligt. Hvad enten det er oksekød eller et rent plantebaseret produkt.

For nylig har Arla lanceret tre økologiske plantedrikke, Thise har også lanceret plante-drik, og Danish Crown ønsker at lancere en plantebaseret burger.

Vi ved, at innovation og nytænkning er, hvad skal vi leve af i fremtiden, og vi er åbne for nye produkter og forbrugertendenser. Men vi ved også, at vi fortsat i fremtiden ikke bare vil skulle producere plantebaserede fødevarer, men også have en endnu mere klimaeffektiv produktion.

På globalt niveau stiger efterspørgslen på kød. Ifølge FN med 258 millioner tons i 2005 til 455 millioner tons i 2050. Det skyldes primært, at flere og flere heldigvis løftes ud af fattigdom og får råd til at købe kød.

Det betyder, at vi har en ekstra opgave i at sikre og udvikle en endnu mere klimaeffektiv animalsk produktion. Også efter coronakrisen.

Klimaeffektiv animalsk produktion

Danmark er heldigvis allerede nu blandt de bedste i verden til klimaeffektiv animalsk produktion. Faktisk konkluderede Det Miljøøkonomiske Råd i 2019, at dansk animalsk produktion er 50 procent mere klimaeffektiv end animalsk produktion uden for EU.

Hvis vi afvikler den produktion, så risikerer vi, at produktionen flytter til lande, der er mindre klimaeffektive end os. Det hjælper hverken på Danmarks eller resten af verdens udfordringer.

Det danske fødevareerhverv eksporterer 2/3-dele af de produkter, vi producerer, og skaber dermed både arbejdspladser og vækst til gavn for hele Danmark.

Vi har brug for en grøn kickstart af dansk økonomi efter covid19, som kræver løsninger, der både sikrer grøn omstilling, jobs og vækst til Danmark.

Derfor er der i Landbrug & Fødevarers vækstudspil, der skal få dansk økonomi tilbage på sporet efter Covid-19, blandt andet også fokus på en øget produktion af biogas og en kickstart af udviklingsprojekter til fremtidens grønne produktion.

Vi har en vision om, at det danske fødevareerhverv skal være klimaneutralt i senest 2050 – en vision, vi hele tiden arbejder for at komme lidt tættere på at indfri. Senest har vi været en del af Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren, hvor vi sammen med de andre medlemmer har anbefalet 24 tiltag, som kan give en reduktion i drivhusgasser i 2030 på 62 procent.

En af vejene derhen er at renovere og bygge nye stalde, så vi kan få en endnu mere klimaeffektiv animalsk produktion til glæde for klimaet globalt set.

Danske landmænd arbejder både i marken og i stalden, og vi leverer både plantebaserede og animalske produkter i verdensklasse. Det er vi stolte af, og det vil vi blive ved med.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.mk@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

  1. Energiplanlægger søges til By, Kultur og Miljøsekretariatet

    Roskilde Kommune

    Læs Mere
  2. Faglig stærk planlægger til byer og det åbne land

    Lolland Kommune

    Læs Mere
  3. Strategisk kommuneplanlægger

    Lolland Kommune

    Læs Mere
  4. Sektionsleder for Plan i Teknik- og Miljøafdelingen

    Silkeborg Kommune

    Læs Mere

Forsiden