0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Louise Sørensen
Foto: Louise Sørensen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.mk@pol.dk

Debat: At satse på kødindustrien som genstart af økonomien er en blindgyde

Landbrugets forslag om at give kødproducenter bedre vilkår som kickstart efter coronakrisen risikerer at spænde ben for Danmarks ambitiøse klimamål, skriver kampagnechef Thomas Erex fra ngo’en PlanteVækst.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Landbrug & Fødevarer lancerede i april udspillet ’Vejen frem’, som ifølge organisationen skal være med til at genskabe vækst og arbejdspladser på den anden side af coronakrisen. Ikke overraskende er det den animalske produktion, som for L&F danner rammen for genstarten af økonomien.

For mig virker det paradoksalt, at den animalske industri, der i mere end et årti har været i økonomisk krise og står for mindst 30 procent af Danmarks klimagasudledninger, skal kunne sikre landets miljø, pengepung og fremtid.

Danmark er det mest intensivt dyrkede land i verden, og det har enorme konsekvenser for vores natur og dermed for alle danskere.

I den animalske industri bruges cirka 80 procent af landbrugsarealet til at dyrke foder til husdyr, der udleder kvælstof og ammoniak. Alene omkostningerne ved ammoniakudledning svarer til landbrugets indtægter i skatter og afgifter.

I udspillet foreslår L&F blandt andet, at der afsættes flere penge til forskning og »miljørigtige« stalde, og så foreslår organisationen et stop af afgifter og skatter for erhvervet.

Men det er netop initiativer som L&F’s, der vil spænde ben for en grøn omstilling af den danske økonomi. I stedet for at fjerne bør Danmark øge afgifter på klimabelastede produktioner som kød og mælk – netop som Klimarådet anbefalede tilbage i marts.

Vejen frem er plantebaseret

I stedet for at holde hånden under den animalske industri bør L&F og politikerne i højere grad gøre ligesom investorerne og ventureselskaber tilhørende blandt andet Microsoft, Google, Twitter og PayPal. De investerer massivt i plantebaserede varer, for det er her at vækstmarkedet og de store indtjeninger er.

Tendensen er også tydelig herhjemme: Salget af plantemælk er fra 2013 til 2018 steget med 541 procent i Coops butikker. Samtidig falder forbruget af komælk år for år, særligt blandt de unge, som også er dem, der kommer flest planter i indkøbskurven.

Ifølge tal fra COOP Analyse i 2019 ønsker hele 72 procent af de 18 til 34-årige at spise mindre kød. Landbrugsavisen beretter, at mindre end et år efter dets lancering havde Naturli’ Hakket (en vegetabilsk pendant til hakket oksekød) taget en andel på fem procent af salget af hakket oksekød i Salling Groups butikker.

»Danske iværksættere vil mere end koteletter og klimabelastende oksekød«

Nye plantebaserede produkter vælter frem på hylderne og vinder i stigende grad indpas i danskernes madplaner. Det kan vi også se i PlanteVækst, hvor der er stor opbakning til vores igangværende kampagne KlimaUdfordringen.

Flere end 50.000 danskere har deltaget i udfordringen om at spise plantebaseret i 22 dage, herunder kendte deltagere som tegner Anders Morgenthaler, politikeren Ida Auken og store virksomheder som Dansk Energi.

Grønt vækster mere end sort

Danskejede The Meatless Farm er kommet på markedet for at konkurrere med giganter som børsnoterede Beyond Meat (som i øvrigt er en af dette århundredes bedste børsnoteringer) og Impossible Foods, og det går rigtig godt.

I 2019 omsatte The Meatless Farm ifølge FødevareWatch for 300 millioner kroner, og ambitionen er at nå over to milliarder i 2023. Men på trods af en dansk ejer er The Meatless Farm placeret i Storbritannien, og de sælger ikke engang deres produkter i Danmark endnu.

Hvis vi bliver ved at gå i takt med Landbrug & Fødevarer, vil flere danske iværksættere vælge Danmark fra.

Danske iværksættere vil mere end koteletter og klimabelastende oksekød. De tør gå nye veje, som hos nystartede Organic Plant Protein, der producerer økologisk ærteprotein – endda i en gammel svinefabrik. De vil være verdens største producent af økologisk ærteprotein til mennesker.

Det giver håb for en grønnere fremtid, at danske iværksættere som Organic Plant Protein går forrest og producerer planteprotein til andet end dyrefoder. Det er en langt mere effektiv brug af vores ressourcer, og derfor vil det uden tvivl være en markant del af fremtidens fødevareproduktion.

Danske virksomheder satser lige nu stort på at blive førende på det plantebaserede område, men det kan jeg ikke se, at L&F’s nye udspil understøtter.

Så hvornår mon L&F kommer med på den grønne bølge?

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.mk@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

  1. Energiplanlægger søges til By, Kultur og Miljøsekretariatet

    Roskilde Kommune

    Læs Mere
  2. Faglig stærk planlægger til byer og det åbne land

    Lolland Kommune

    Læs Mere
  3. Strategisk kommuneplanlægger

    Lolland Kommune

    Læs Mere
  4. Sektionsleder for Plan i Teknik- og Miljøafdelingen

    Silkeborg Kommune

    Læs Mere

Forsiden