Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningEt stort folketingsflertal – alle partier undtagen Nye Borgerlige – bakker op om, at en samlet klimatilpasningsplan skal håndtere udfordringerne med stigende vandmasser, både ved kysten, vandløb og terrænnært grundvand.
Nu sættes et analysearbejde i gang, så forhandlinger kan begynde i 2022.
Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.
Fire konkrete projekter sættes i gang allerede næste år:
- Et pilotprojekt, der skal bistå udvalgte kommuner med at planlægge helhedsorienteret for udvalgte vandløbssystemer
- Et fast track-projekt, som skal undersøge mulighederne for at koordinere fælles indsatser med at sænke højtstående grundvand.
- En model for en sammenhængende, ydre stormflodsbeskyttelse af København. Erfaringer med modellen vil eventuelt kunne bruges i andre dele af landet.
- Et DMI-pilotprojekt i Vejle, der skal forbedre forudsigelser af oversvømmelser, som kan danne grundlag for det videre arbejde med udvikling af varsling af oversvømmelser
Oversvømmelser vil ikke kun ramme ét område, og samtidig er klimatilpasning et komplekst område på tværs af lovgivninger og myndigheder.
Regeringen sætter derfor også gang i et udrednings- og analysearbejde. Det skal blandt andet se nærmere på lovgivning, og hvordan man sikrer den bedst mulige koordination af klimatilpasningen.
Som led i arbejdet vil der i 2021 også blive set på planlovens regler for klimatilpasning og forebyggelse af oversvømmelse og erosion.
Regeringen forventer, at det tværministerielle analysearbejde vil være færdigt i slutningen af 2021 med henblik på politiske forhandlinger om en samlet national klimatilpasningsplan i starten af 2022. Interessenter på området vil løbende blive inddraget.
Tidligere initiativer
Tidligere har et folketingsflertal givet spildevandsselskaberne bedre mulighed for at finansiere klimatilpasning.
I maj 2020 vedtog Folketinget, at kommunerne i særlige tilfælde kan afskære klageadgangen i forbindelse med kystbeskyttelsesprojekter. Det var den kendte Jyllinge Nordmark-sag, hvor få klager forhalede et dige, der var baggrund for denne lovgivning.
Regeringen har for 2020 vedtaget en aftale med KL og Danske Regioner om at ophæve anlægsloftet for kommuner og regioner i 2020 og 2021.
Der er afsat tilskudspuljer til blandt andet kystbeskyttelse på 80 millioner kroner i 2020 og 2021, en pulje til udtagning af lavbundsjorder med 200 millioner kroner årligt i de kommende 10 år, som også gør områder mere robust over for nedbør.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Skriv kommentar